Ajan­kohtai­sta

Työterveyslääkäri loukkaa helposti potilaan yksityisyyttä

Työterveyshuollon lääkärit ja hoitajat kokevat, että ammatillinen peruskoulutus ei anna riittävästi valmiuksia selvitä yksityisyyteen liittyvistä haasteista.

Työterveyslääkärit ja -hoitajat pitävät potilaan yksityisyyttä arvossa, mutta heidän valmiutensa tunnistaa sitä loukkaavia tilanteita on riittämätön. Näin osoittaa TtM Anne Heikkisen väitöstutkimus.

Tutkimuksen mukaan työkokemus auttaa työterveyslääkäreitä ratkomaan yksityisyyteen liittyviä eettisiä ongelmatilanteita. Lääkärit ja hoitajat kokevat, että ammatillinen peruskoulutus ei anna riittävästi valmiuksia selvitä yksityisyyteen liittyvistä haasteista. Eettisiä ohjeita, lainsäädäntöä ja tutkimustietoa aiheesta he käyttävät suhteellisen harvoin.

Yli puolet tutkimuksen vastaajista katsoi, että potilaiden henkilökohtaisia asioita voi kysyä kuten muita anamnestisia tietoja. 30 prosenttia oli valmis selvittämään asiakkaan koko henkilöhistorian osana työhönsijoitustarkastusta. Vajaa puolet ei katsonut valvotusti annetun huumevirtsanäytteen loukkaavan asiakkaan yksityisyyttä.

Tutkimus osoitti myös, että yksityisyyden suoja voi muodostua hyvän hoitamisen esteeksi. 65 prosenttia vastaajista koki, että potilaiden oikeus rajoittaa potilasasiakirjojensa käyttöoikeuksia vaikeuttaa hoidon toteutusta. Osa oli valmis palaamaan aikaan, jolloin hoitohenkilökunta oli itsenäisempi päättämään potilastietojen käytöstä.

Puolueeton lääkäri saa luottamuksen

Suomessa käytössä olevaa työterveyshuoltomallia pidetään yksityisyyden kannalta problemaattisena, sillä sama palvelutuottaja tarjoaa ennaltaehkäisevän työterveyshuollon lisäksi sairaanhoitopalveluja. Työterveyshoitajat ja -lääkärit ovat sekä hoitosuhteessa että yhteistyösuhteessa asiakkaisiinsa. Problematiikkaa lisää se, että työterveyshuollon palkanmaksaja on työterveyspalveluita ostava yritys.

Tutkimuksen mukaan dual loyalty-asemassa vain puolueeton ja korruptoitumaton työterveyshoitaja tai -lääkäri voi saavuttaa molempien asiakasryhmien luottamuksen ja kunnioituksen. Selvät rooli- ja tehtävävastuut ovat välttämättömiä. Yhteispalaveri on turvallisin toimintamalli keskusteltaessa aroista asioista, kuten päihde- ja työyhteisöongelmista, seksuaalisesta häirinnästä ja sairauslomista.

– Työterveyshuollon toimintaympäristössä yksityisyyttä tulee tarkastella sekä yksilön hyvän että yhteisen hyvän näkökulmalta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus työskennellä terveellisessä ja turvallisessa työympäristössä, väitöstutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa käytettiin aineistona työterveyshuollon ammattilaisten, työntekijöiden ja työnantajien haastatteluja sekä kyselylomakkeella saatuja tietoja.

Väitöstutkimus "Privacy in Occupational Health Care - Ethical Examination" tarkastetaan Turun yliopistossa 25.5.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030