Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2005 vsk 60 s. 1255

Unen puute laukaisee puolustusreaktion elimistössä

Ulla Toikkanen

Aivot kokevat unen puutteen uhkatekijäksi, joka laukaisee samanlaisen puolustusreaktion kuin stressi ja tulehdukset. Puolustusmekanismi saattaa alkaa vaikkapa valvotun yön jälkeen tai viikon kasautumana, jos uni jää joka yö 1 tai 2 tuntia liian lyhyeksi. Univajeen vuoksi aivoissa syntyy samaa entsyymiä kuin tulehduksissa.

Ihmisen unen tarve on yksilöllinen ja määräytyy geneettisesti. Univelasta päästään eroon nukkumalla korvausunta, jossa elimistö toipuu ja uudistuu. Valvotun yön jälkeisen korvausunen tulisi kestää 10-12 tuntia.

- Pitkittyneen valveen aikana etuaivojen pohjaosaan kertyvä adenosiinimolekyyli kertoo energia-aineenvaihdunnan tilasta. Adenosiinipitoisuudet ovat suurempia valveessa kuin unessa. Korvausunen syntyä edeltää aina solunulkoisen adenosiinin lisääntyminen, kertoo akatemiatutkija, LKT Tarja Stenberg Helsingin yliopiston biolääketieteen laitokselta.

Uusien tutkimusten mukaan etuaivojen pohjaosaan kertyvä typpioksidi on myös edellytys korvausunen syntyyn. Stenbergin mukaan yllättävää oli se, että typpioksidin määrää lisää entsyymi, iNOS, jota syntyy tulehdusreaktioiden yhteydessä.

Lapsi tarvitsee 10 tunnin yöunen

Lue myös

Ala-asteella olevien lasten pitäisi nukkua noin 10 tunnin yöunet. Univaje voi olla syynä lapsen oppimisvaikeuksiin, heikkoon keskittymiskykyyn, masentuneisuuteen ja ärtyneisyyteen.

Unen on oltava paitsi riittävää myös säännöllistä. Perheen sisäisiä sääntöjä tarvitaan erityisesti pelien pelaamista, internetin käyttöä ja television katselua varten. Mannerheimin Lastensuojeluliitto kampanjoi koululaisten riittävän unen puolesta ja kertoo myös internetissä konkreettisista keinoista, jotka edistävät lasten nukkumaan menoa.

www.mll.fi/uni.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030