Ajan­kohtai­sta

USA:ssa aggressiiviset suositukset kolesterolin hoitoon tyypin 2 diabeetikoille

American College of Physicians (ACP) julkisti tänä keväänä hoitosuositukset, joissa vaaditaan tiukkaa otetta kohonneen kolesterolin hoidossa tyypin 2 diabeetikoilla. Tuoreessa JAMA:ssa (2004;292:2419–2420) luonnehditaan suosituksia jopa aggressiivisiksi, mutta haastatellut asiantuntijat pitävät hoidon terävöittämistä kyllä tarpeellisena.

ACP:n suosituksen mukaan kaikki sepelvaltimotautia sairastavat tyypin 2 diabeetikot tulee hoitaa statiineilla sydänsairauksien ja sydänkuoleman ehkäisemiseksi. Myös kaikki yli 55-vuotiaat tyypin 2 diabeetikot, joilla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä tarvitsevat suosituksen mukaan statiinilääkityksen. Annoksiksi suositellaan vähintään keskimääräisiä lääkeannoksia.

JAMA:n haastattelemat amerikkalaisasiantuntijat pitävät tiukentuneita suosituksia tervetulleina, koska arvelevat valtaosan lääkäreistä suhtautuvan vielä vähän varovaisesti statiinien käyttöön diabeetikoilla.

Professori Matti Uusitupa Kuopion yliopistosta uskoo asian olevan Suomessakin hieman samalla tolalla. Kohonnutta kolesterolia toki seurataan diabeetikoilla, mutta hoito-ote riippuu vielä paljolti lääkäristä ja tämän näkemyksistä. Varsinkin vanhuksilla statiinien käytön tarpeellisuutta joutuu harkitsemaan keski-ikäisiä diabeetikkoja tarkemmin.

ACP:n suositus ei anna tarkkoja raja-arvoja, milloin kohonnutta kolesterolia pitää ehdottomasti hoitaa lääkkeillä.

– Myös meillä Suomessa kannattaa arvioida kokonaisriskiä, sanoo Matti Uusitupa. Aivan lähiaikoina valmistuva kohonneen kolesterolin Käypä hoito -suositus antaa LDL:n tavoite-arvoksi alle 2,5 mml/l. Mikäli lukema on yli 3,5 mml/l kolesterolin hoitoon on ryhdyttävä erityisen aktiivisesti.

Käypä hoito -suositusta on nyt väsätty jo muutama vuosi, ja koko ajan runsaasti uutta tietoa tuova tutkimus on pistänyt tekijät koville. ACP:n uudet guidelinetkin tullaan ottamaan huomioon vielä loppumetreillä.

Matti Uusituvan mielestä ei kuitenkaan pidä tuudittautua pelkän lääkehoidon varaan; se voi antaa ihmisille väärän kuvan oman hyvinvointinsa turvaamisesta. Tehostettu elämäntapaneuvonta on yhtä tärkeä työkalu lääkärin pakissa kuin lääkereseptikin.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030