Ajan­kohtai­sta

Uudella lääkemääräysasetuksella säästöjä lääkkeiden kokonaiskustannuksiin

– Kustannustietoinen päätöksenteko lisääntyy sekä lääkkeitä määrättäessä että toimitettaessa, toteaa Fimean ylilääkäri Päivi Ruokoniemi.

Ulla Toikkanen

Tammikuun alussa voimaan tullut uusi lääkkeenmääräysasetus tukee lääkkeiden hyvää määräämiskäytäntöä, rationaalista lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta.

– Lääkäreiden lääkkeenmääräämiskäytäntöjä pyritään muuttamaan entistä tarkoituksenmukaisemmiksi. Samanaikaisesti myös apteekkeja ohjeistetaan. Tavoitteena on, että sekä lääkärit että apteekit toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ylilääkäri Päivi Ruokoniemi Fimeasta kertoo, että apteekeilla pitää olla asianmukainen informaatio lääkkeiden käytöstä uutta lääkehoitoa aloitettaessa. Säädösmuutokset tukevat tätä tavoitetta, mikä edistää lääkitysturvallisuutta ja suunniteltujen lääkekustannussäästöjen toteutumista.

Ruokoniemi muistuttaa, että lääkärien täytyy silti tulla entistä tietoisemmiksi lääkkeiden kustannuksista. Hänen mukaansa uuden lääkkeenmääräysasetuksen voimaantulo tuo todellisia säästöjä, koska lääkkeiden kokonaiskustannukset vähenevät.

Heikki Pärnänen on samaa mieltä. Hän toteaa, että jos biologiselle lääkkeelle on saatavilla biosimilaari, lääkärin pitää valita näistä lääkevalmisteista hinnaltaan edullisin.

– Jos lääkäri ei toimi niin, ratkaisu tulee perustella lääketieteellisesti ja merkitä perustelu potilasasiakirjoihin, Pärnänen huomauttaa.

Lääkkeenmääräysasetuksessa todetaan, että lääkkeen valinnan pitää perustua lääkkeen tehon ja turvallisuuden vahvistavaan tutkimusnäyttöön. Jos tällainen näyttö puuttuu, valinnan perusteena on oltava yleisesti hyväksyttävä hoitokäytäntö.

Lääkkeiden valinnoissa tulee kiinnittää erityisesti huomiota hintaan ja hoidon kustannuksilla saavutettaviin kliinisiin vaikutuksiin.

Lääkkeen käyttötarkoitus merkittävä

Lääkärin tulee kirjata lääkehoitoa aloittaessaan tieto siitä, onko lääke säännöllisesti vai tarvittaessa käytettävä. Niin ikään merkinnät mahdollisesta lääkevaihdon kiellosta ja iteroinnista on tehtävä.

Lääkärin pitää kertoa potilaalle, että vaihtokelpoinen lääkevalmiste voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan valmisteeseen. Jos lääkäri kieltää vaihdon, perustelut on kerrottava potilaalle.

Epilepsialääkkeistä tuli vuoden alusta vaihtokelpoisia muissa indikaatiossa kuin epilepsian hoidossa.

– Lääkärin on kirjattava määräykseen epilepsialääkkeen käyttötarkoitus, jotta lääkevaihtoa ei tehdä epilepsian hoidossa. Näin turvataan epilepsiaa sairastavien potilaiden hoitotasapaino, Ruokoniemi kuvaa.

Toisaalta lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi lääkkeen käyttötarkoitus on syytä merkitä aina, jollei sen pois jättämiseen ole selkeää, perusteltua syytä.

Aloitus pienellä pakkauksella

Ruokoniemi mainitsee, että pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettu lääkitys on aloitettava pienellä pakkauksella, ellei potilaan lääkehoidon asianmukainen toteutuminen edellytä muuta. Lääkärin on siksi kirjattava lääkemääräykseen, onko kyseessä uuden lääkehoidon aloitus.

Lue myös

Lääkkeitä tulee ensisijaisesti määrätä hoidossa tarvittava määrä, joka merkitään pakkauksina tai lääkkeen kokonaismäärinä. Lääkemääräys voidaan määrätä myös lääkehoidon kestoajalle.

Lääkemääräykset ovat voimassa kaksi vuotta

Lääkemääräys on voimassa kaksi vuotta määräämis- tai uudistamispäivästä lukien.

Poikkeuksena ovat huumausainelääkkeiden, erityislupavalmisteiden ja pro auctore – sekä PKV-lääkkeiden määräykset, jotka ovat voimassa vuoden määräämis- tai uudistamispäivästä lukien. Vuoden on voimassa myös lääkemääräys sellaisille biologisille valmisteille, joille on saatavilla biosimilaari.

Lisätietoja www.stm.fi

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman tarkoituksena on parantaa potilaan kokonaisvaltaisen hoidon toteutumista ja ihmisten toimintakykyä sekä luoda edellytykset kustannustehokkaalle lääkehoidolle niin potilaan kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Rationaalinen eli asianmukainen lääkehoito on tehokasta, turvallista, tarkoituksenmukaista ja taloudellista.

Rationaalisen lääkehoidon kirjaus kuuluu hallitusohjelman rakennepoliittisiin uudistuksiin, ja se on osa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030