Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2005 vsk 60 s. 4831

Uuden hankintalain pelätään pahentavan tilannetta Valitukset tukkineet markkinaoikeuden

Suvi Sariola

Kuntien ja valtion hankinnoista tehdyt valitukset ovat tukkineet markkinaoikeuden. Ratkaisematta on nyt noin 350 hankintoja koskevaa juttua, eli yli vuoden työt. Nykyinen hankintalaki on ollut voimassa kymmenkunta vuotta ja sen tulkitseminen tuottaa edelleen vaikeuksia. Markkinaoikeudessa pelätään tilanteen kuitenkin hankaloituvan entisestään, sillä tulossa on jo uusi hankintalaki, joka pitäisi saada voimaan ensi vuonna.

Juttumäärä kasvaa koko ajan

Markkinaoikeuteen on tänä vuonna tullut reilut 450 hankinta-asiaa. Hankintoja koskevia valituksia tulee tänä vuonna olemaan kaikkiaan noin 60 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, jolloin valitusten määrä taas kasvoi 40 prosenttia edellisvuodesta. Markkinaoikeus pystyy vuosittain ratkaisemaan noin 250 hankinta-asiaa. Hankintoja koskevat jutut ovat noin 90 prosenttia markkinaoikeuden koko juttumäärästä.

- Ikävintä asiassa on se, että mikään ei viittaa siihen, että hakemusten määrä ainakaan vähenisi lähitulevaisuudessa, sanoo ylituomari Olli Mäkinen.

Hänen mukaansa valitusten suureen määrään on monia syitä. Vaikka hankintalaki on ollut yli kymmenen vuotta voimassa, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluja on ryhdytty ulkoistamaan enemmälti vasta viime vuosina. Uuteen asiaan liittyy lastentauteja, ja virheitä sattuu.

Markkinaoikeuteen tehdyistä valituksista 10-20 prosenttia koskee terveydenhuoltoa.

20 pykälän sijasta 80 pykälää

Markkinaoikeudessa tilanteen pelätään kuitenkin vaikeutuvan entisestään, sillä hankinnoista on annettu EU-direktiivi, joka pitää saattaa jäsenvaltioissa voimaan ensi helmikuun alusta. Samassa yhteydessä kauppa- ja teollisuusministeriössä on jo pari vuotta valmisteltu uutta hankintalakia.

- Kun nykyisessä hankintalaissa on noin 20 pykälää, uudessa laissa tulee olemaan yli 80 pykälää. Koska direktiivin tulkinnanvaraiset ja epäselvät säännökset on suoraan siirretty pykäliin, pelkäämme, että niistä tulee niin tulkinnanvaraisia, että ne ovat omiaan kasvattamaan markkinaoikeuteen tehtyjen hakemusten määrää, Olli Mäkinen sanoo.

Lue myös

- Kun me markkinaoikeudessa olemme käsitelleet näitä juttuja muutamia vuosia päätoimisesti ja meidän on vaikea ymmärtää, mitä pykälät tarkoittavat, niin miten vaikkapa pienen kunnan teknisen lautakunnan jäsen pystyy siihen, Mäkinen kysyy.

Hänen mukaansa kauppa- ja teollisuusministeriössä katsotaan, että ongelma ratkaistaan kuntien yhteistyöllä ja yhteisillä hankinnoilla. Mäkinen kuitenkin uskoo, että tällaisen yhteistyön laajamittaiseen toteutumiseen kuluu vuosia.

- Jos ja kun hankintoja tulee näin paljon meille eikä meidän resurssejamme lisätä, siitä aiheutuu hyvin nopeasti suuret yhteiskunnalliset tappiot, kun juttu seisoo meillä eivätkä hankinnat etene. Siitä kärsivät paitsi hankintayksiköt, myös tarjouksensa tehneet yritykset, Mäkinen toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030