Ajan­kohtai­sta

Uusi lastensuojelulaki korostaa lääkärin roolia

Lääkärikunta voi tehdä lastensuojelussa tehokasta ennaltaehkäisyä. Jos huolestut, tee ilmoitus, neuvoo STM. Ensi vuonna lapsen tutkimiseen saa luvan huoltajan vastustuksesta huolimatta. Sijaishuoltoon sijoitettaville taas pitää tehdä huolellinen terveystarkastus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/lastensuojelu.jpg

Uusi lastensuojelulaki tuo muutoksia lääkärin työnkuvaan ensi vuoden alusta. Uutta laissa on, että hallinto-oikeudelta voi hakea luvan lapsen tutkimiseen avohuollossa silloin, kun huoltaja vastustaa tutkimuksia.

Tällaista lupaa ei vaadita huostaanotetun lapsen kohdalla, koska päätösvalta on jo siirtynyt sosiaaliviranomaisille.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääkärikunnalla on jatkossa yhä tärkeämpi rooli lastensuojelussa. Esimerkiksi sijaishuoltoon sijoitettavalle lapselle pitää jatkossa tehdä aina huolellinen terveystarkastus.

– Lääkäri on voinut tutkia lapsen monella tavalla. Voidaan tehdä pikatarkastus, jossa lähinnä kuunnellaan keuhkot ja katsotaan ryhti. Tai sitten voidaan tehdä perehtyvä tarkastus, johon hankitaan tarvittavat esitiedot, kuten kasvukäyrät ja neuvola- ja kouluterveydenhuollon yhteenveto, sanoo lastentautien erikoislääkäri, nuorisolääkäri Elina Hermanson.

Perehtyvässä tarkastuksessa aiemmin laiminlyödylle lapselle annetaan tunne, että hänestä huolehditaan.

– Uskon, että lääkärillä on mahdollisuus tehdä lastensuojelussa todella tehokasta ennaltaehkäisevää työtä, hallitussihteeri Eeva Kangasniemi STM:stä toteaa.

Jos huolestut, tee ilmoitus

Lääkärit ovat osana terveydenhuollon ammattihenkilöstöä velvollisia tekemään lastensuojeluilmoituksen ja toimimaan yhteistyössä lastensuojeluviranomaisten kanssa salassapitosäännösten estämättä.

Ilmoitus on tehtävä lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttävät lastensuojelun tarpeen selvittämistä.

– Lääkärin pitäisi tehdä ilmoitus silloin, kun hän huolestuu lapsen tilanteesta. Ilmoitus tehdään sosiaalipäivystykseen tai alueen lastensuojelun sosiaalityöntekijälle. Sosiaalityöntekijät antavat lastensuojelukysymyksissä asiantuntija-apua, Kangasniemi kertoo.

Essi Kähkönen

Kuva: Lääkäriliitto / Jukka Mykkänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030