Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2006 vsk 61 s. 4797

Uusi muuttuja avuksi verenpainetaudin aiheuttaman kuolemanvaaran arvioimiseen

Maira Palosuo

Uusi muuttuja, WL 100, ennustaa verenpainetautia sairastavien kuolemanvaaraa toiseksi parhaiten tupakoinnin jälkeen. WL 100 ilmaisee suorituskykyä syketaajuudella 100/min, eli kuormitusvastuksen määrää watteina rasitustestin kohdassa, jossa syke nousee yli sadan. WL 100 kuvaa paitsi sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa myös sympatovagaalista tasapainoa levossa ja kevyessä kuormituksessa.

Suomessa järjestetyssä kansainvälisessä liikuntalääketieteen kokouksessa esitelty tutkimus voitti Vuoden 2006 liikuntalääketieteellinen tutkimus -palkinnon. Tutkimuksen alkuperäisessä aineistossa oli edustava väestöotos (n = 1 837) 42-61-vuotiaita miehiä, joille tehtiin rasituskoe polkupyöräergometrillä. Suurimmalla osalla (n = 1 028) tutkittavista oli kohonnut verenpaine tai lääkitys verenpainetautiin.

- Jos tutkittavan WL 100 oli matalampi kuin 28 wattia, oli hänellä 3,2-5-kertainen sydän- ja verenkiertoelimistöperäisen kuoleman riski verrattuna niihin, joiden WL 100 oli korkeampi, kertoo tutkimusryhmän johtaja

Kai Savonen

Kuopion liikuntalääketieteellisestä tutkimuslaitoksesta.

Tämä huonon ennusteen tulos oli 16 %:lla tutkituista. Keskimäärin tutkimusryhmän WL 100 oli 65 watin kohdalla.

- Vaikuttaa siltä, että testi toimii parhaiten niillä, joilla on jo diagnosoitu verenpainetauti tai sydänsairaus, Savonen toteaa.

Lue myös

Tutkimus on helppo ja turvallinen, koska sen tekemiseksi ei yksinkertaisimmillaan tarvita kuin polkupyöräergometri ja sykemittari. Sadan lyönnin syke saadaan hyvin kevyellä kuormituksella, jotenka tällä menetelmällä voidaan testata hyvin huonokuntoisiakin.

- Maksimaalisen suorituskyvyn testi sisältää aina riskejä, mutta tällä menetelmällä tehty testi voidaan tehdä esimerkiksi liikuntafysiologin tai fysioterapeutin valvonnassa, eikä se vaadi välttämättä lääkärin läsnäoloa, sanoo Savonen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030