Ajan­kohtai­sta

Uusi tieto auttaa Klinefelterin oireyhtymän hoidossa

Tutkimus selvitti mekanismeja, jotka johtavat ylimääräistä X-kromosomia kantavien poikien sukusolujen tuhoutumiseen.

Tuore väitöstutkimus tuo uutta tietoa Klinefelterin oireyhtymästä ja ylimääräistä X-kromosomia kantavien poikien kivesten toiminnasta.

Klinefelterin oireyhtymää (KS) aiheuttava ylimääräinen X-kromosomi on tavallisin miehen lapsettomuuteen johtava kromosomipoikkeavuus, joka on noin joka 600. syntyvällä pojalla. Lapsettomuus johtuu sukusolujen häviämisestä kiveksistä. Uudet lisääntymishoidot ovat muuttaneet käsitystä siitä, että KS-miehet eivät voisi saada biologisia lapsia.

LL Anne Wikström selvitti väitöstyössään KS-poikien sukusolujen tuhoutumiseen johtavia mekanismeja, joita ei aikaisemmin ole juurikaan tunnettu.

Wikström havaitsi, että testosteronin pitoisuudet riittivät KS-pojilla normaaliin miehistymiseen murrosiässä ja testosteronin vaikutusta kuvaavat mittarit olivat normaaleja. Kivesten toimintaa säätelevät aivolisäkehormonit nousivat kuitenkin normaalia korkeammiksi 13–14 vuoden iässä, mikä viittaa osittaiseen testosteronivajeeseen.

Insuliinikaltainen tekijä kuvaa parhaiten hormonitilannetta

Tutkimuksessa mitattiin ensimmäistä kertaa kivesperäisen insuliinikaltaisen tekijä-3:n (INSL3) pitoisuuksia murrosiän kehityksen aikana. Tasojen nousu oli murrosiän käynnistyessä samanlainen KS-pojilla kuin muillakin, mutta keskipuberteetista lähtien KS-poikien INSL3-tasot jäivät normaalia matalammiksi. Wikström arvioikin, että INSL3 kuvaisi paremmin sukupuolihormonien eritystä KS-pojilla kuin testosteroni.

Varhaissukusolujen tuhoutuminen käynnistyi KS-poikien kiveksissä silloin, kun näiden solujen pitäisi kypsyä alkusiemensoluista varhaissiemensoluiksi. Tämä sukusolukuolema liittyi kiveksen hormonituotannon käynnistymiseen. Lisäksi KS-poikien kivesten Sertolin solut eivät kypsyneet normaalisti sekä Leydigin solujen rakenne ja androgeenireseptori olivat poikkeavia.

Tutkimuksessa havaittiin, että ylimääräisen X-kromosomin alkuperä ja X-kromosomilla sijaitsevan androgeenireseptorigeenin CAG-toistojakson pituus vaikuttavat KS-poikien murrosikäkehitykseen ja sukusolujen tuhoutumiseen.

– Tutkimustulokset osoittavat, että jo murrosiän alussa KS-poikien fertiliteetti on selvästi alentunut, mutta että kivesten testosteronieritys säilyy normaalin rajoissa murrosiässä. Näitä tietoja voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan tämän potilasryhmän optimaalista seurantaa ja hoitoa, Wikström sanoo.

Väitöstutkimus "Testicular function in adolescent boys with Klinefelter syndrome" tarkastetaan 20.4. Helsingin yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030