Ajan­kohtai­sta

Vaihtoehtoja on tasan kaksi

Sote-uudistus viivästyy tai kaatuu, tuumaa Heikki Pärnänen.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

– Aikalisä tulee. Se on ainoa varma asia mitä voi sanoa. Aikalisä on viikkoja tai kuukausia, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Perustuslakivaliokunta vaatii sote-uudistukseen useita korjauksia muun muassa valinnanvapausjärjestelmän voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sote-palvelujen rahoitukseen. Korjaukset edellyttävät vielä uuden perustuslakivaliokunnan käsittelyn. Sitä ennen hallitus tulee antamaan vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Tarvittavat lakimuutokset valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä ja valtiovarainministeriössä, josta ne viedään sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittely tulee kestämään viikkoja. Heidän mietintäluonnos menee sitten takaisin perustuslakivaliokuntaan, jossa arvioidaan, täyttyvätkö heidän vaatimukset.

Pärnänen muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset eivät ole vähäisiä.

– Oikeusoppineet ovat sanoneet, että tämä ei ole mikään läpihuutojuttu, että parissa viikossa vähän viilataan lakipykäliä. Siksi en usko, että asiasta äänestetään eduskunnassa ennen ensi syksyä. Jos sote-paketti ylipäätään menee täysistuntokäsittelyyn.

Perustuslakivaliokunta linjasi myös, että valinnanvapautta ei voi ottaa käyttöön ennen kuin on varmistettu, miten se suhteutuu EU:n valtiotukisääntelyyn.

– Perustuslakivaliokunta ei sanonut, että EU:n notifikaatio pitää tehdä. Puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) korosti useaan otteeseen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan täytyy olla varma, että ei tule ongelmia. Jos perustuslakivaliokuntaan tuodaan keskeneräinen esitys, voi olla että uudistus kaadetaan.

Pärnänen muistuttaa, että monet oikeusoppineet ovat jo todenneet, että varmuus saadaan vain hankkimalla notifikaatio EU:sta, mikä vie taas lisää aikaa.

Lue myös

Koko palvelujärjestelmäuudistus terveydenhuollon näkökulmasta lykkääntyy näiden linjausten perusteella merkittävästi, jos uudistus ei sitten kaadu.

– Pidän ihan realistisena mahdollisuutena, että koko uudistus voi mennä yhä nurin. Julkisessa keskustelussa on esitetty kahdenlaisia näkemyksiä. Toinen on, että tästä mennään pienellä aikalisällä eteenpäin ja toinen näkemys on, että tämä kaatui tähän.

Pärnäsen mukaan asialla spekulointi on turhaa ennen Keskustan ja Kokoomuksen puoluekokouksia.

– Toivotaan, että uudistusta saadaan vietyä eteenpäin. Terveydenhuoltojärjestelmän uudistus tarvitaan, Pärnänen summaa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030