Ajan­kohtai­sta

Väitöstutkija auttoi kehittämään zikavirusten diagnostiikkaa

Virtsanäyte on erityisen hyvä viruksen perimän osoittamisessa, kertoo Essi Korhonen.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Dengue- ja zikavirusten aiheuttamia sairauksia ei voi erottaa muista kuumetaudeista pelkkien oireiden perusteella. FM Essi Korhosen väitöstyö paljasti viruksista uutta tietoa, joka on auttanut diagnostiikan kehittämisessä.

Dengue- ja zikavirusten aiheuttamien tautien toteamiseksi tarvitaan yleensä useita erilaisia laboratoriotestejä, joiden luotettavuus varsinkin taudin alkuvaiheessa on ollut epäselvää.

Korhonen etsi parasta toimintatapaa matkailijapotilaiden taudinmääritykseen tutkimalla ja vertaamalla eri menetelmiä ja niiden yhdistelmiä sekä kokeilemalla erilaisten näytemateriaalien soveltuvuutta. Työhön kerättiin näytteitä suomalaisilta matkailijoilta taudin eri vaiheissa.

– Perinteisen näytemateriaalin eli potilaan verestä peräisin olevan seeruminäytteen rinnalla tutkin sylki- ja virtsanäytteiden käyttöä diagnostisena näytemateriaalina. Tutkimus osoitti, että varsinkin virtsanäyte soveltuu erityisen hyvin sekä dengue- että zikaviruksen perimän osoittamiseen, Korhonen kertoo tiedotteessa.

– Virtsanäytteestä viruksen perimä on osoitettavissa huomattavasti pidempään kuin perinteisestä seeruminäytteestä.

Väitöstyössä selvitettiin myös potilasnäytteiden avulla dengue- ja zikavirusten molekyyliepidemiologiaa tutkimalla sairastumisia aiheuttaneita flaviviruksia geneettisellä tasolla.

Kuva esiintymisalueista tarkentui

Tutkimus tuotti ensimmäisten joukossa todistusaineistoa zikaviruksen yhteydestä sikiön kehityshäiriöihin. Tulosten mukaan virusta oli mitattavissa äidin verestä viikkoja ennen kuin sikiössä nähtiin kehityshäiriöitä kuvantamismenetelmillä.

Suomalaisten matkailijanäytteiden tarkastelu osoitti muun muassa, että Malediiveilla esiintyy zikavirusta.

Lue myös

– Väitöstutkimukseni on omalta osaltaan ollut tuottamassa uutta tietoa, jonka perusteella dengue- ja zikavirusinfektioiden diagnostisia suosituksia on tarkennettu niin testityypin kuin näytemateriaalin valinnan suhteen. Lisäksi tutkimuksessa saatiin uutta tietoa dengue- ja zikavirusten esiintymisestä uusilla alueilla, Korhonen summaa.

Korhosen väitöstutkimus on tehty professori Olli Vapalahden zoonoosivirologian tutkimusryhmässä Helsingin yliopistossa.

Väitöstutkimus "Emergence of dengue and Zika virus: Travellers as sentinels for global epidemics" tarkastetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 15.12.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030