Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2006 vsk 61 s. 3551

Vanhenemisilmiöitä hidastavista keksinnöistä odotetaan läpimurtoja lääkealalla

Timo Strandberg

On hyvin todennäköistä, että monet tulevaisuuden läpimurtokeksinnöistä lääkealalla liittyvät nimenomaan geriatriaan ja vanhenemisilmiöiden estämiseen. Vanhenemisilmiöitä oikeasti hidastavat tuotteet ovat vasta tulossa. Sellaisena pidetään esimerkiksi elinikää pidentävän kalorirajoituksen vaikutuksia matkivaa lääkeainetta. Muita mahdollisia läpimurtoja ovat Alzheimerin taudin perussyihin vaikuttavat hoidot, kuten rokote, joka puhdistaa amyloidikertymät aivoista.

"Anti-aging"-hoitojen nykytilaa, geriatrian käytännön ongelmia, vanhusten rokotuksia ja vanhusten hoitoon kehitettäviä liki futuristisia teknologiaratkaisuja käsiteltiin EU:n geriatriyhdistyksen, EUGMS:n, kongressissa Genevessä.

Vanhuusikä voidaan nähdä vain elämänsyklin loppuosana ja olla sen kummemmin puuttumatta sen kehitykseen. Toinen vaihtoehto on tehdä tutkimusta ja puuttua aktiivisesti vanhenemista sääteleviin mekanismeihin.

Bioeetikko Arthur Caplanin mukaan vanheneminen ei ole evoluution päämäärä vaan ennemminkin sen sivutuote. Ihmisen elinikä on joka tapauksessa paljon pidentynyt kivikaudelta - onko kehitys epäeettistä? Jos vanheneminen ei olisi sairauskaan, se kumminkin altistaa sairauksille. Niinpä vanheneva elimistö voi hyötyä lääketieteellisistä interventioista monin tavoin. Toinen asia on sitten se, että "anti-aging"-hoitoihin liittyy nykyään paljon epämääräistä bisnestä ja toiveajattelua.

EUGMS:n "anti-aging"-sessiossa väiteltiin vanhenemisen eston oikeutuksesta. Jotkut näkevät vanhusten hoidossa medikalisaation peikon. Toisaalta voi kysyä, mitä pahaa tai epäeettistä on siinä, että vanhenemisen mukanaan tuomia vaivoja helpotetaan tai jopa yritetään ehkäistä - vaikka sitten lääkkeitä käyttäen.

Jo nyt vanhukset hyötyvät rokotteista. Influenssa- ja pneumokokkirokotukset ovat vakiintuneita, ja niiden lisäksi on käyttöön lähiaikoina tulossa myös vyöruusurokote Herpes zosteria vastaan.

Lue myös

EUGMS:n kongressissa oli tätä koskeva sponsoroitu symposium, jossa vyöruusua käsiteltiin avohoitolääkärin, geriatrin ja kipuspesialistin kannalta. Vyöruusu ei ole niinkään henkeä uhkaava, mutta voi etenkin iäkkäillä potilailla aiheuttaa hankalia ja pitkäkestoisia jälkisärkyjä ja huonontaa näin elämänlaatua. Lähes puolella yli 70-vuotiasta potilaista särky kestää yli vuoden. Noin 40 000 yli 60-vuotiasta käsittävän lumekontrolloidun ja satunnaistetun tutkimuksen mukaan rokote vähensi vyöruusun aiheuttamaa sairaustaakkaa 61 % ja postherpeettistä neuralgiaa 66 % (N Engl J Med 2005;352:2271-84). Rokotteen kustannusvaikuttavuutta pohdittiin kongressissa ja samoin tehdään kiivaasti myös Yhdysvalloissa (Ann Intern Med 2006, September 6). Kustannusvaikuttavuuteen vaikuttaa paitsi rokotteen hinta myös se, miten elämänlaatuun liittyviä kysymyksiä painotetaan.

Vuonna 2000 perustettu EUGMS:n tavoitteena on edistää geriatrian asemaa ja vanhustenhoitoa Euroopassa. Jonkin verran takeltelevan alun jälkeen EUGMS:sta on kehittymässä merkittävä geriatrifoorumi, johon soisi myös suomalaisten geriatrien ja muiden vanhuspotilaita hoitavien ottavan jatkossa aktiivisesti osaa. Seuraava kongressi on syyskuussa 2008 Kööpenhaminassa. Kongressien välivuosina järjestetään EUGMS-symposiumeja. EUGMS:n toimintaa voi seurata nettisivulla www.eugms.org.

geriatrian professori

Oulun yliopisto ja Oys

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030