Ajan­kohtai­sta

Vanhusten palvelut vaihtelevat alueittain

Joka kymmenes vanhus asuu paikassa, jossa on tarjolla ympärivuorokautista hoitoa.

Säännöllistä kotipalvelua tai kotisairaanhoitoa sai 11,5 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä suomalaisista vuonna 2005. Maakunnittain tämä osuus vaihteli Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Uudenmaan, Satakunnan ja Kymenlaakson alle 10 prosentista Etelä-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan yli 15 prosenttiin.

Alueellisia eroja havaittiin myös ympärivuorokautisissa hoivapalveluissa. Joka kymmenes 75 vuotta täyttänyt kansalainen oli vanhainkodissa, terveyskeskuksessa tai sellaisessa palveluasunnossa, jossa hoitoa tarjotaan ympäri vuorokauden. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla näitä palveluja sai noin 12 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä, kun taas Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa niitä sai noin 9 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Stakesin tuoreesta tilastokatsauksesta.

Ympärivuorokautisten hoivapalveluiden ohella vanhuksia on omaishoidossa tai sellaisissa palvelutaloissa, joissa henkilöstö on paikalla vain päivällä. Lisäksi osa käyttää kotipalveluja ja kotisairaanhoitoa tilapäisesti.

Ympärivuorokautisia palveluja saaneiden osuus 75 vuotta täyttäneistä on pysynyt koko 2000-luvun samana. Sen sijaan kotipalveluja saa yhä pienempi osa ikääntyneistä, vaikka asiakkaiden määrä onkin hieman kasvanut. Omaishoidon tuki on lisääntynyt 2000-luvulla selvästi.

Alueelliset erot palvelurakenteessa selittyvät paitsi asiakkaiden tarpeilla, myös paikallisilla hoitoratkaisuilla. Tähän viittaa muun muassa se, että hoidon tarpeeltaan samantasoisia asiakkaita on monissa eri palveluissa. Suurissa ja kaupunkimaisissa kunnissa ikäihmisiä hoidetaan keskimääräistä enemmän terveyskeskusten vuodeosastoilla ja pienissä ja maaseutumaisissa kunnissa puolestaan kotihoidossa. Palveluasuminen ja vanhainkotihoito ovat yleisempää taajaan asutuissa ja maaseutumaisissa kunnissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030