Ajan­kohtai­sta

Vapaaehtoinen sitoumus suitsii väärinkäyttöä: Apteekkisopimus jo useammalla tuhannella lääkeriippuvaisella

Jo muutamat tuhat potilasta on solminut vapaaehtoisen apteekkisopimuksen, jonka tavoitteena on ra-joittaa lääkkeiden väärinkäyttöä. Potilas sitoutuu kirjallisella apteekkisopimuksella vain yhden lääkärin tai hoitopaikan lääkehoitoon ja yhden apteekin käyttöön. Kokemukset sopimuksesta ovat olleet myönteisiä. Sopimuksen teosta valmistui äskettäin ohjeet lääkäreille ja apteekeille.

Apteekkisopimus tukee päihde- ja lääkeriippuvaisten potilaiden vieroitusta tai muuta lääkehoitoa. So-pimuksella voidaan myös pyrkiä estämään uhkaavan lääkeriippuvuuden muodostuminen.

Apteekkisopimus käy erityisesti potilaille, jotka syövät väärinkäyttöön soveltuvia, keskushermostoon vaikuttavia tai huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä. Tyypillinen sopimuksen tekijä on huumeiden vuoksi lääkekorvaushoitoa saava potilas.

Potilas valitsee itse apteekin, josta lääkkeensä hakee. Hän saa kerrallaan vain pienen annoksen, eikä voi käyttää reseptiään muissa apteekeissa. Lääkkeet voi maksaa osissa.

Sopimus on potilaan ja lääkärin välinen, mutta tieto kulkee myös potilaan valitsemasta apteekista suoraan lääkärille. Tietosuojavaltuutettu on siunannut tiedon kulun lääkärin ja toisten apteekkien välillä, koska potilaalta pyydetään kirjallinen suostumus.

Lääkäri voi käyttää faksi- tai postireseptiä, jos epäilee reseptiväärennöksen mahdollisuutta.

Lääkkeet eivät päädy kadulle

Apteekkisopimus syntyi viisi vuotta sitten tarpeesta rajoittaa lääkäriltä toiselle juoksevien potilaiden lääkkeiden saantia ja ylisuurten annosten käyttöä. Samalla haluttiin hillitä reseptilääkkeiden päätymistä katukauppaan.

Sopimuksia ovat toistaiseksi käyttäneet lähinnä päihdelääkärit, mutta hoitokäytännön toivotaan yleistyvän perusterveydenhuollossa ja työterveyshuollossa.

Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärin Antti Holopaisen mukaan apteekkisopimukselle olisi tarvetta huomattavasti useammalla kuin muutamalla tuhannella potilaalla.

Holopainen kuului työryhmään, joka laati juuri ilmestyneet ohjeet apteekkisopimuksen teosta lääkäreille ja apteekeille.

Vapaaehtoisuus sitouttaa hoitoon

Potilaat sitoutuvat Holopaisen kokemusten mukaan hyvin apteekkisopimukseen.

- Sitoutuminen on kohtuullisen hyvää, kun potilas tiedostaa vaikeutensa lääkkeiden käytön hallinnassa. Useimmat ovat suhtautuneet myönteisesti siihen, että sovitaan yhteisistä pelisäännöistä.

Lääkäriltä apteekkisopimuksen teko vaatii pitkäjänteisyyttä potilassuhteen rakentamisessa.

- Vapaaehtoinenkaan pakottaminen ei toimi. Lääkärin on valmennettava potilasta sopimuksen merkityksestä ja tehtävä päätös yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

Sopimus puretaan, jos potilas hankkii lisää lääkkeitä katukaupasta, väärentää reseptejä, yrittää saada lääkkeitä toisilta lääkäreiltä tai käyttäytyy uhkaavasti apteekissa. Potilas voi itsekin purkaa sopimuk-sen, mutta vain hoitavan lääkärin luona. Purkamisia on toistaiseksi tapahtunut erittäin vähän.

Ohjeet apteekkisopimuksen tekoon saa Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen, sosiaali- ja terveys-ministeriön, Lääkelaitoksen tai Suomen apteekkariliiton verkkosivuilta.

Katja Patronen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030