Ajan­kohtai­sta

WHO:n huippukokous lintuinfluenssasta päättyi Genevessä

Noin 500 jäsenvaltioiden, YK:n elimien, tiedemaailman ja kansalaisjärjestöjen edustajaa päätti kolmipäiväisen huippukokouksen Genevessä. Siinä etsittiin keinoja lintuinfluenssapandemian torjumiseksi.

Viruksen hävittäminen siipikarjassa sai yksimielisen kannatuksen ensisijaisena ehkäisytoimenpiteenä. Maailman Pankki lupasi 500 milj. dollarin lainarahaston ja EU kertoi lahjoittavansa noin 30 milj. euroa viruksen taltuttamiseen siipikarjassa Aasian maissa. Teurastettu on noin 150 milj. eläintä, ja siipikarjan huolellisempi käsittely sekä suojelu kontakteilta villilintuihin ja vesilintuihin on keskeistä. Aasian maat kuitenkin valittivat, että resurssit puuttuvat tähän jatkossa, eikä rahaa riitä sairastuneiden ihmisten hoitamiseenkaan, jos pandemia puhkeaa. Toistaiseksi vain 124 henkilöä on sairastunut ja 63 menehtynyt lintuinfluenssaan, eikä virus ole toistaiseksi tarttunut ihmisestä toiseen.

Epidemian aiheuttavan viruksen mutaation arveltiin olevan mahdollinen milloin tahansa vaikkapa kolmen päivän, kolmen viikon tai ehkä vasta kolmen vuoden kuluttua. Mahdollisen pandemian kustannuksiksi kokous arvioi 800 miljardia dollaria ja globaalinen talous saattaisi menettää sen vuoksi pahimmillaan jopa 2 % vuosituotostaan.

Tamiflu-viruslääkkeen valmistaja ilmoitti saaneensa 150:n tehtaan yhteistyötarjouksen patenttisuojatun lääkkeen lisenssivalmistukseen, mutta aikoo itse valmistaa 300 miljoonaa lääkkeen hoitokuuria vuonna 2006 eli kymmenkertaistaa vuosituotantonsa. Useat asiatuntijat kuitenkin huomauttivat, ettei lääkkeen todellisesta avusta ihmisen lintuinfluenssassa ole vielä näyttöä, kehitysmailla ei ole varoja lääkkeiden hankintaa ja täsmärokotteen kehittäminen on sen vuoksi priorisoitava.

Tehostettu alueellinen seuranta, avoin tapausten raportointi, toimiva hälyytysjärjestelmä, kansallinen varautuminen pandemiaan, ja kokoukseen osallistuneiden tahojen sitoutuminen globaaliseen yhteistyöhön todettiin välttämättömäksi. Huippukokokouksen konsensusilmapiiriä pidettiin myönteisen yhteistyön ensiaskeleena.

WHO:n pääjohtaja Dr. LEE Jong-wook summasi lopuksi 10 kokouksen tekemää johtopäätöstä ja listasi 12 välitöntä toimenpidettä, jotka ovat luettavissa osoitteessa: http://www.who.int/dg/lee/speeches/2005/closingremarks_avianflu/en/index.html

Geneve 10.11.2005

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030