Ajan­kohtai­sta

WHO:n päämajan henkilökunta ryhtyi protestoimaan

Keskiviikkona 30.11.2005 muutama sata WHO:n henkilökunnasta Genevessä lopetti tunnin ajaksi työt ja protestoi suunniteltuja henkilöstön supistuksia vastaan. Kyseessä on WHO:n historian ensimmäinen työnseisaus.

WHO:n henkilöstöyhdistys on esittänyt käynnissä olevista toimenpiteistä voimakasta kritiikkiä. Brundtlandin pääjohtajakaudella WHO:n päämajan työntekijöiden lukumäärä kasvoi voimakkaasti ja sen seurauksena tehtiin päätös, jonka mukaan lyhytaikaisissa työsuhteissa voi olla enintään neljän vuoden ajan. Tuo neljän vuoden määräaika on umpeutumassa kesällä 2006, mikä seurauksena noin 280 työntekijää uhkaa työsuhteen päättyminen. Henkilöstöyhdistys on vaatinut asiasta neuvotteluja, mutta neuvotteluyritykset on toistaiseksi torjuttu.

Samanaikaisesti pääjohtaja Lee Jong-wook toteuttaa virkaanastujaispuheessaan antamaa lupaustaan vähentää päämajan kustannuksia niin, että niiden osuus on enintään 30 % WHO:n kokonaismenoista ja osa päämajan henkilöstöstä siirretään järjestön maatoimistoihin.

Kuultuaan lakkouhkasta pääjohtaja julkisti henkilökunnalle ankaran sävyisen tiedotteen, jossa hän piti lakkoilua ennen kuulumattomana WHO:n historiassa, kehotti lakkolaisia ilmoittautumaan esimiehilleen ja totesi ettei lakon ajalta makseta palkkaa. Korealaissyntyinen pääjohtaja ilmoitti harkitsevansa myös muita kurinpidollisia toimia, mitkä voisivat merkitä jopa erottamista WHO:n palveluksesta. WHO:n peruskirjan mukaisesti pääjohtajalla on tunnetusti nimitysasioissa lähes rajaton ratkaisuvalta.

Message from Director-General to All Staff, 29 November 2005, Financial Times, 30 November 2005, sivu 9.

Juhan E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030