Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2006 vsk 61 s. 944

Yhä useammat kunnat kirjaavat terveyskeskuskäyntien syitä

Suvi Sariola

Yhä useammat kunnat ovat ottaneet tavoitteekseen kirjata terveyskeskuskäyntien syyt. Päämääränä on sekä saada tietoa terveyspalvelujen käytöstä ylipäätään että esimerkiksi tietoa lääkärien ja hoitajien työnjaon suunnittelun pohjaksi.

- Stakesin tavoite on, että potilaan käyntisyy kirjattaisiin ylös kaikissa terveyskeskuksissa parin vuoden kuluttua. Käyntisyiden kirjaaminen liittyy sähköisen sairauskertomuksen kehittämiseen, sanoo ylilääkäri

Hannu Rintanen

Stakesista.

Kun Stakes viitisen vuotta sitten selvitti kirjaamiskäytäntöjä, käyntikohtaiset diagnoositiedot kirjattiin melko kattavasti vain viidesosassa terveyskeskuksista. Rintasen mukaan esimerkiksi joukko suuria kaupunkeja, kuten Oulu, Turku ja Helsinki, on kuitenkin sen jälkeen ottanut tavoitteksi kattavan kirjauskäytännön.

- Oulussa on parin vuoden ajan patistettu kaikkia terveyskeskuslääkäreitä merkitsemään joka käynnistä tai oikeastaan joka potilaskontaktista joko ICPC-luokituksen mukainen käyntisyy tai diagnoosi. Viime joulun alla näin oli tehty noin 40 prosentissa kontakteista terveyskeskuslääkäriin. Aloitettu siis on ja tilanne paranee koko ajan, kertoo Oulun Kaijonharjun terveysaseman vastaava lääkäri

Jukka Liedes

.

Oulussa käyntisyiden kirjaamista on kokeillut myös osa hoitajista.

Pirkanmaalla käyntisyitä alkaa kirjata kahdeksan kuntaa

Pirkanmaalla terveyskeskuskäyntien syitä on ryhtymässä kirjaamaan kahdeksan kuntaa yhteisessä hankkeessa.

- Kirjaamista on alueella jo kokeiltukin Tampereella ja Ylöjärvellä, kertoo Ylöjärven terveyskeskuksen ylilääkäri

Ulla Mattelmäki

.

Sen perusteella Ylöjärvellä on jo tietoja esimerkiksi käyntien jakautumisesta lääkärien ja hoitajien vastaanotoille.

- Kun kokeilua aloitettiin, Ylöjärvellä oli hengitystie-elinsairauksien takia noin 2 400 käyntiä lääkärien vastaanotolle ja noin 600 käyntiä hoitajien vastaanotolle, sanoo Ulla Mattelmäki.

Lue myös

Hänen mukaansa tässä ryhmässä on suuri joukko potilaita, joka voitaisiin lääkärin vastaanoton sijasta ohjata hoitajan vastaanotolle.

Pirkanmaalla tiedonkeruun yhtenä tavoitteena onkin vaikuttaa lääkärien ja hoitajien työnjakoon. Mattelmäen mukaan näin on jo tapahtunut verenpainepotilaiden osalta. Tämän potilasryhmän käynneistä tuhat tehdään hoitajan vastaanotolle ja 600 lääkärin vastaanotolle.

Käyntisyitä kirjaamaan yritettiin alun perin saada kaikki Pirkanmaan kunnat, mutta kunnissa on Mattelmäen mukaan selvää hankeväsymystä. Mukaan lähteneet kunnat hakevat hankkeelle rahoitusta, jolla lääkäreille mm. järjestettäisiin atk-yhdyshenkilöitä "vierihoitajiksi" vastaanotolle. Rahoituksella rakennettaisiin myös kuntien yhteinen benchmarking-aineisto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030