Jäsen

”Hyvistä työehdoista hyötyvät kaikki”

Neuvottelupäällikkö Anna Zibellini on kiinnostunut siitä, miten organisaatiot saadaan kukoistamaan.

Sari Kosonen
Mikko Käkelä
Anna Zibellini aloitti neuvottelupäällikkönä Lääkäriliiton työmarkkinatoimialalla maaliskuussa.

Lääkäriliiton uutena neuvottelupäällikkönä aloitti maaliskuun alussa Anna Zibellini . Aiemmin hän toimi kymmenisen vuotta Akavan Erityisaloissa julkisen sektorin edunvalvonnasta vastaavana työmarkkinalakimiehenä.

– Akavan Erityisaloihin kuuluu valtavasti pieniä aloja. Lääkäriliittoon minut houkutteli mahdollisuus keskittyä yhteen, merkittävään alaan. Vankasta kokemuksestani kunta- ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksista on hyötyä tässä työssä, Zibellini kertoo.

Zibellinin tärkein tehtävä on Lääkärisopimuksesta neuvotteleminen yhdessä työmarkkinajohtaja Timo Kaukosen , tutkimuspäällikkö Jukka Vänskän ja lakimies Matti Andströmin kanssa.

– Neuvottelut uudesta sopimuksesta käydään vuoden tai parin välein. Silloin keskitymme pelkästään neuvottelemiseen vastapuolen eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien kanssa. Niin sanottuna rauhan aikana kehitämme sopimusta ja opastamme sen soveltamisessa.

Suuri osa Zibellinin työstä on luottamusmiesten tukena olemista. Tällä hetkellä heiltä tulee paljon kysymyksiä etenkin uraporrasjärjestelmästä.

Lue lisää: Historiallinen muutos palkkausjärjestelmään

– Järjestelmä on uusi, eikä sen soveltaminen paikallisesti ole yksinkertaista. Suuri haaste on, että ensin tuli sote-uudistus ja heti perään palkkausjärjestelmän uudistus. Jokaisella alueella on ollut omat palkkarakenteensa, ja nyt kaikki elementit pitää puristaa yhteen.

Jäsen on aina keskiössä

Zibellini korostaa, että Lääkärisopimusta ei neuvotella irti arkielämästä. Jäsen on aina keskiössä.

– Työehtojen ja pelisääntöjen täytyy olla sellaiset, että kaikki haluavat töihin hyvinvointialueille, hän sanoo.

Ideaalista Zibellinin mielestä olisi, että Lääkärisopimuksessa olisi palkkaukseen ja työaikoihin liittyvien asioiden lisäksi entistä enemmän työhyvinvointiin liittyviä velvoittavia määräyksiä.

– Esimerkiksi työsuojelusta, täydennyskoulutuksesta ja esihenkilötyöstä voisi olla määräyksiä, jotka tukisivat työhyvinvointia. Työsuojelulaki määrittää vain minimin, ja täydennyskoulutuksen määrästä on vain suositus.

– Pelkkä rahan laskeminen ei riitä. Hyvistä työehdoista hyötyvät kaikki osapuolet. Toivon, että Lääkärisopimusta voidaan kehittää niin, että organisaatiot saadaan kukoistamaan, Zibellini sanoo.

Kirjoittaja

Sari Kosonen


Faktat

Anna Zibellini

Tehtävä: Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö

Ikä: 40 vuotta

Koulutus: oikeustieteen maisteri Helsingin yliopistosta

Koti: Helsingin Punavuoressa

Perhe: puoliso sekä 9- ja 6-vuotiaat lapset

Harrastukset: jooga ja käsityöt

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030