Jäsen

Puheenjohtajan katsaus: Kehysriihen säästöpäätökset olivat pettymys

Niina Koivuviidan katsaus aloitti valtuuskunnan kokouksen.

Minna Pihlava
Sami Perttilä

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita piti valtuuskunnan kokouksen aluksi katsauksen ajankohtaisista asioista.

Terveyspolitiikassa tapahtuu paljon. Kehysriihen terveydenhuoltoon kohdistuneet leikkaukset olivat Lääkäriliitolle pettymys.

Sairaalaverkkolinjauksessa positiivista oli, että sairaalaverkkoselvityksessä esitetty toinen vaihe niin sanotuista akuuttisairaaloista ei etene. Hoitotakuun höllentäminen perusterveydenhuollossa vain muutama kuukausi sen voimaantulon jälkeen ei ole Lääkäriliiton mielestä hyvä idea.

Koivuviita kuvasi hoitotakuulinjausta kehysriihen epämieluisimmaksi päätökseksi.

Ulosmarssi puhutti

Hieman ennen valtuuskunnan kokousta julkistettiin valtioneuvoston tilaama selvitys Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstötarpeen ennakointi. 

Siinä arvioidaan, että vuonna 2040 on 3 800 lääkäriä enemmän kuin nyt. Kasvutahti olisi 190 lääkäriä lisää vuosittain.

Liitto jatkaa raportin analysointia. Ainakin siihen, miten ulkomailla opiskelevien määrän on raportissa arvioitu, tarvitaan lisäselvyyttä, Koivuviita sanoi. 

Edunvalvonnan puolella on puhuttanut kahden tunnin ulosmarssi, johon Lääkärilitto kutsui Tampereen ja Turun yliopiston työsuhteisia kliinisiä opettajia ja opiskelijoita osana Akavan mielenilmausta Suomen hallituksen ehdottamia työelämäheikennyksiä vastaan. 

Lue lisää: Valtuuskunta koolla torstaista perjantaihin

Lääkäriliiton osallistuminen mielenilmaukseen herätti paljon keskustelua, Koivuviita kertasi. Liittoon tuli kymmeniä palautteita, kielteisiä ja myönteisiä.

Koivuviita kuvasi mielenilmausta efektiiviseksi toimenpiteeksi. Hänen mukaansa mielenilmauksella saatiin Akavan ja Lääkäriliiton kanta kuuluviin ja päättäjien tietoisuuteen.

Sote-ammattilaisten vaalikelpoisuus esillä

Sote-työntekijöiden vaalikelpoisuus hyvinvointialueiden valtuustoissa on puhuttanut jo pidempään. Lääkäriliiton kanta on, että vaalikelpoisuus on palautettava hyvinvointialueiden palveluksessa oleville sote-ammattilaisille, jotka eivät työskentele hyvinvointialueen johdossa. 

Lääkäriliiton edustajat kävivät hiljattain muiden sote-ammattijärjestöjen keskustelemassa aiheesta kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen kanssa. 

Nopeaa muutosta ei Koivuviidan arvion mukaan kuitenkaan ole näköpiirissä.

Puheenjohtaja kävi katsauksen lopuksi läpi Lääkäriliiton yleisiä asioita. Sen jälkeen valtuuskunta siirtyi käsittelemään eutanasiakantaa.

Lue lisää: Eutanasiakanta ratkeaa tänään

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030