Lehti 28: Liitto toi­mii 28/1997 vsk 52 s. 3265

Telelääketieteen eettiset ohjeet Hyväksytty Suomen Lääkäriliiton hallituksen kokouksessa 11.9.1997

Määritelmä

Telelääketieteellä tarkoitetaan sellaista lääkärinammatin harjoittamista, jossa toimenpiteet, diagnostiikkaan ja hoitoon liittyvät päätökset ja suositukset perustuvat televiestintäjärjestelmillä välitettyyn tietoon ja dokumentteihin.

Oikeus telelääketieteen harjoittamiseen - pätevyys

Teletekniikka voi lisätä mahdollisuuksia harjoittaa lääkärinammattia ja tehostaa työvoiman ja laitteiden käyttöä. Telelääketieteen tarjoamien mahdollisuuksien tulee olla kaikkien lääkärien käytettävissä maantieteellisistä rajoista riippumatta.

Telelääketieteen keinoja käyttävillä lääkäreillä täytyy olla lupa harjoittaa lääkärinammattia siinä maassa tai valtiossa, jossa he toimivat ja heidän tulee olla päteviä sillä lääketieteen alalla, jonka palveluja he tarjoavat. Kun telelääketieteen keinoja käytetään suorassa yhteydessä potilaaseen, lääkärillä täytyy olla lupa harjoittaa lääkärinammattia siinä maassa, jossa potilas virallisesti asuu, tai telelääketieteen palvelujen täytyy olla kansainvälisellä tasolla hyväksyttyjä.

Potilas-lääkärisuhde

Telelääketieteessä on pyrittävä tavanomaiseen yksilölliseen potilas-lääkärisuhteeseen, jonka tulee kaikilla lääketieteen aloilla perustua luottamuksellisuuteen, molemminpuoliseen kunnioitukseen, lääkärin riippumattomuuteen ja potilaan autonomiaan. On tärkeää, että telelääketieteen keinoja käytettäessä lääkäri ja potilas voivat luotettavasti tunnistaa toisensa.

On suositeltavaa, että kaikki lääkärin apua haluavat potilaat tapaavat lääkärin normaalilla vastaanotolla. Telelääketieteen keinojen käyttö tulisi rajoittaa tilanteisiin, joissa lääkäri ei voi olla itse paikalla sopivaan aikaan. Telelääketiede sopii parhaiten tilanteisiin, joissa potilasta hoitava lääkäri haluaa toisen lääkärin mielipiteen tai neuvoja potilaan luvalla tai pyynnöstä.

Potilaan tulisi hakea telelääketieteen palveluja vain sellaiselta lääkäriltä, joka on jo aikaisemmin tavannut hänet tai jolla on hänestä ennakolta riittävästi tietoa ja näin ollen edellytykset oikeisiin ja perusteltuihin lääketieteellisiin ratkaisuihin.

Hätätilanteissa lääkäri voi joutua tekemään ratkaisunsa epätäydellisen tiedon pohjalta. Näissä tilanteissa potilaan terveyteen kohdistuva uhka ratkaisee neuvojen tai hoitosuositusten antamisen.

Vastuullinen lääkäri

Lääkäri, joka kysyy toisen lääkärin mielipidettä, on kuitenkin itse vastuussa hoito- ja muista päätöksistään ja potilaalle antamistaan suosituksista.

Jos lääkäri käyttää telelääketieteen keinoja suorassa yhteydessä potilaaseen, hän ottaa potilaasta ammatillisen vastuun.

Tehdessään toimenpiteitä telelääketieteen keinoin lääkäri vastaa näistä toimenpiteistä.

Telelääketieteen palvelujen laatu, tietosuoja ja turvallisuus

Telelääketieteen keinoja käyttävä lääkäri vastaa tarjoamiensa palvelujen laadusta. Lääkäri ei saa käyttää telelääketieteen keinoja ammatinharjoittamisessaan varmistamatta, että välineistö, jota hän tarvitsee telelääketieteen palvelujen tuottamiseen, on riittävän laadukas ja toimintakunnossa.

Lääkärin tulee huolellisesti arvioida potilaasta saamansa tieto. Lääkäri voi tehdä potilasta koskevia ratkaisuja, esittää mielipiteitään ja antaa suosituksiaan vain, jos hän on arvioinut saamansa tiedot määrältään ja laadultaan riittäviksi ja ratkaistavana olevaa ongelmaa koskeviksi.

Lue myös

Kun lääkäri tekee toimenpiteitä telelääketieteen keinoin, hänen tulee varmistua, että potilaan apuna on riittävästi koulutettua henkilökuntaa ja että potilaan jatkohoito on turvattu.

Potilasasiakirjat

Telelääketieteen keinoja käyttävien lääkärien tulee huolehtia potilasasiakirjojen asianmukaisesta täyttämisestä ja kaikki tapaukset tulee dokumentoida huolellisesti. Tapa, jolla potilas on tunnistettu, tulee kirjata, samoin kuin vastaanotetun tiedon määrä ja laatu. Havannoista, suosituksista ja telelääketieteen keinoin annetuista palveluista on tehtävä asianmukaisesti merkinnät.

Lääkärin etiikka, potilaan suostumus ja salassapito

Lääkärin etiikan periaatteet sitovat lääkäriä myös hänen harjoittaessaan ammattiaan telelääketieteen keinoin.

Tavanomaisia salassapitomääräyksiä ja tietosuojaa koskevia säännöksiä on noudatettava myös telelääketieteessä. Vain sellaisia tiedonvälitys- ja tallentamistapoja voidaan käyttää, joiden salassapito- ja tietosuoja voidaan taata.

Potilaan tietoja ja häntä koskevia asiakirjoja voidaan välittää toiselle lääkärille tai muille terveydenhuollon ammattihenkilöille vain potilaan pyynnöstä tai hänen suostumuksellaan, siinä laajuudessa, jonka potilas hyväksyy. Välitettyjen tietojen täytyy liittyä ratkaistavana olevaan ongelmaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030