Lehti 14: Liitto toi­mii 14/1995 vsk 50 s. 1673

Ihmisten, alkioiden ja sikiöiden tutkimuksesta valmisteilla laki

Ihmiseen sekä ihmisen alkioon ja sikiöön kohdistuvaa lääketieteellistä tutkimusta olisi säänneltävä erillisellä lailla, esittää vuoden alussa mietintönsä sosiaali- ja terveysministeriölle jättänyt työryhmä. Lääkäriliitto kannattaa lain säätämistä ja esittää työryhmän mietinnöstä antamassaan lausunnossa vain joitakin huomautuksia lakiluonnoksen yksityiskohtiin. Lakiluonnos sisältää säännökset lääketieteellisen tutkimuksen edelllytyksistä sekä eettisistä toimikunnista, joilta olisi pyydettävä lausunto aina ennen tutkimukseen ryhtymistä.

Ihmiseen kohdistuvaa lääketieteellistä tutkimusta ei ole tähän saakka laissa kattavasti säädelty, vaan tutkimusta on ohjattu kansainvälisten suositusten, ammattieettisten ohjeiden ja viranomaisohjeiden perusteella. Lääketieteen nopean kehityksen takia sekä tutkimushenkilöiden oikeuksien turvaamiseksi lain säätäminen on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi.

Uudella lailla on tarkoitus asettaa nykyistä sitovammat säännökset ihmiseen sekä ihmisen alkioon ja sikiöön kohdistuvasta lääketieteellisestä tutkimuksesta. Kaikilla tällaista tutkimusta harjoittavilla laitoksilla tulee olla eettinen toimikunta, jolta on pyydettävä lausunto ennen tutkimukseen ryhtymistä. Toimikunta voisi olla myös kahden tai useamman tutkimuslaitoksen yhteinen. Valtioneuvosto asettaisi valtakunnallisen lääketieteen eettisen neuvottelukunnan käsittelemään lääkintäetiikan periaatekysymyksiä ja antamaan niistä suosituksia.

Lakiluonnoksessa todetaan, että lääketieteellisessä tutkimuksessa tutkimushenkilön etu ja hyvinvointi on aina asetettava tieteen ja yhteiskunnan etujen edelle. Kullekin tutkimukselle on nimettävä vastuulääkäri tai -hammaslääkäri, jolla on asianmukainen ammatillinen ja tieteellinen pätevyys.

Suostumus tutkimukseen

Ihmiseen kohdistuvaa lääketieteellistä tutkimusta ei saa suorittaa ilman tutkimushenkilön suostumusta. Tutkimushenkilölle on annettava riittävä selvitys tutkimuksen tarkoituksesta ja siinä käytettävistä menetelmistä sekä mahdollisista riskeistä ja haitoista. Vajaakykyisten ja alaikäisten henkilöiden, vankien sekä raskaana olevien tai imettävien naisten käytöstä tutkimukseen on lakiluonnoksessa erityiset ehdot.

Koehenkilön suostumuksen muodosta ei ole lakiluonnoksessa mainintaa. Lääkäriliitto esittää harkittavaksi, että kun uuden lain tarkoituksena on tutkimushenkilön oikeuksien ja aseman korostaminen, tulisi laissa kenties edellyttää myös kirjallisessa muodossa annettavaa selvitystä sekä mainintaa koehenkilön suostumuksen kirjaamisesta potilasasiakirjoihin.

Alaikäisten tutkimushenkilöiden osalta työryhmä esittää, että 12 vuotta täyttänyt nuori voisi tietyssä tilanteessa itse antaa suostumuksen tutkimukseen. Lisäksi lakiluonnoksessa todetaan, että jos 7 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa tutkimusta, sitä ei saisi hänelle suorittaa. Lääkäriliitto ei kannata ikärajojen ottamista lakiin, vaan alaikäisen tutkimushenkilön mahdollisuus oman tahtonsa ilmaisemiseen tulisi liiton mielestä sitoa kunkin yksilölliseen kehitystasoon ja kykyyn ymmärtää tutkimustoimenpiteen merkitys.

Abortoitu sikiö

Lakiehdotuksessa alkio on määritelty hedelmöityksen tuloksena syntyneeksi eläväksi solujoukoksi, joka ei ole kiinnittynyt naisen elimistöön ja sikiö naisen elimistöön kiinnittyneeksi eläväksi alkioksi. Työryhmän esityksessä ei ole kuitenkaan mainintaa siitä, millaisia edellytyksiä tulisi asettaa abortoituun sikiöön kohdistuvalle tutkimustoiminnalle. Lääkäriliiton mielestä lain piiriin pitäisi sisällyttää myös abortoitu sikiö.

Alkiotutkimus

Lue myös

Lakiluonnoksen mukaan tutkimukseen käytettyä alkiota ei saa siirtää naisen kohtuun eikä sitä saa pitää elossa enempää kuin 14 vuorokautta hedelmöityksestä, lukuunottamatta aikaa, jonka alkio on ollut syväjäädytettynä. Alkioita saisi varastoida tutkimusta varten enintään 20 vuotta, minkä jälkeen ne on hävitettävä.

Alkioiden tuottaminen yksinomaan tutkimustarkoituksiin olisi lakiluonnoksen mukaan kiellettyä. Lääkäriliitto pitää tätä kieltoa liian rajoittavana ja esittää, että alkioiden tuottaminen tutkimustarkoituksiin olisi luvanvaraisesti sallittavissa erityisen tärkein perustein. Keinoalkuisten lisääntymismene-telmien kehittely edellyttää joskus alkioiden tuottamista tutkimustarkoituksiin, jotta voidaan varmistaa menetelmällä saatavien alkioiden elinkelpoisuus.

Kiellettyä olisi lakiluonnoksen mukaan myös sellainen alkio- ja sikiötutkimus, jonka tarkoituksena on kehittää menetelmiä periytyvien ominaisuuksien muuttamiseksi, ellei kysymyksessä ole tutkimus periytyvän vaikean sairauden parantamiseksi tai ehkäisemiseksi. Lääkäriliitto on tästä periaatteesta samaa mieltä työryhmän kanssa, mutta katsoo, että periytyvän sairauden parantamiseen tai ehkäisemiseen liittyvän tutkimuksen tulisi olla sallittua, eikä lailla rajata sitä vain vaikeisiin sairauksiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030