Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2016 vsk 71 s. 173

Lääkäriliitto: terveys ja sen sosiaaliset taustatekijät huomioitava kaikessa päätöksenteossa

Lääkäriliitto pitää tärkeänä, että sote-uudistuksen ­yhteydessä huolehditaan riittävästä panostuksesta vaikuttavaan terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisemiseen.

Sari Kosonen
_empty_

Lääkäriliiton kannanoton mukaan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on arvioitava päätösten terveysvaikutukset kaikilla tasoilla ja kaikilla sektoreilla huomioiden, että terveys ja sairaus jakautuvat epätasaisesti yhteiskunnassa. Järjestelmää kehitettäessä on painotettava terveyden epätasa-arvon korjaamiseen tähtääviä toimia.

Terveyden sosiaalisilla taustatekijöillä tarkoitetaan olosuhteita, joissa ihmiset syntyvät, kasvavat, elävät, työskentelevät ja ikääntyvät, sekä yhteiskunnallisia vaikutuksia näihin olosuhteisiin. Terveyden sosiaaliset taustatekijät vaikuttavat merkittävästi työ- ja toimintakykyyn, elämänlaatuun, sairastavuuteen, terveen elinajan odotteeseen sekä erityisesti terveyserojen suuruuteen.

Monissa maissa, myös Suomessa, epäterveelliset elintavat ovat kytköksissä sosiaaliluokkaan: mitä alempana ihmiset ovat sosiaaliekonomisessa hierarkiassa, sitä enemmän he tupakoivat, sitä epäterveellisemmin he syövät tai sitä vähemmän he liikkuvat. Merkittävä selittävä tekijä sosiaaliseen jakautumiseen on koulutustaso.

Lue myös

Maailman lääkäriliitto hyväksyi vuonna 2011 kannanoton terveyden sosiaalisista taustatekijöistä. Tämä vuonna 2015 Oslon julistukseksi nimetty asiakirja korostaa sitä, että terveyseroja ja elämän pituutta tulee tarkastella terveyden sosiaalisten taustatekijöiden kautta. Suomen Lääkäriliitto vaikuttaa osaltaan väestön terveyttä ja potilaan parasta tavoittelevien terveyspoliittisten ratkaisujen aikaansaamiseksi. Myös yksittäisillä lääkäreillä on tärkeä rooli ihmisen hyvinvoinnin edistämisessä ja väestön terveyserojen vähentämisessä.


Faktat

Suomen Lääkäriliiton kannanotto Terveyden sosiaaliset taustatekijät osana lääkärin työtä

1. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kaikilla tasoilla ja kaikilla sektoreilla tulee arvioida ja ottaa huomioon päätösten terveysvaikutukset.

2. Terveyspalvelujärjestelmää kehitettäessä on huolehdittava riittävästä panostuksesta vaikuttavaan terveyden edistämiseen, sairauksien ennalta­ehkäisemiseen ja terveyserojen vähentämiseen.

3. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää resursseja, jotka on kohdennettava tarpeen mukaan ja joiden riittävyyteen on kiinnitettävä huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisessa.

4. Lääkäreiden tulee olla puolestapuhujia niiden sosiaalisten olojen korjaamiseksi, joilla on merkittäviä vaikutuksia yksilön ja väestön terveyteen. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lasten ja nuorten hyvin­vointiin ja terveellisen elämän edellytyksiin sekä huono-osaisuuden periytyvyyden katkaisemiseen.

5. Jokainen potilaskontakti on mahdollisuus potilaan terveydentilaan vaikuttavien tekijöiden tarkempaan selvittämiseen ja niihin vaikuttamiseen. Lääkäreiden perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksessa on kiinnitettävä riittävästi huomiota terveyden sosiaalisiin taustatekijöihin ja terveyseroihin sekä keinoihin näiden erojen vähentämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

6. Havaittuihin tai ennakoituihin ongelmiin on puututtava ajoissa ja riittävällä tavalla. Tätä työtä on tehtävä yhteis­työssä muiden sosiaali- ja terveyden­huollon ammattihenkilöiden sekä asianomaisten viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

7. Terveyden edistämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä hoidossa voidaan hyödyntää digitalisaation tarjoamia luotettavia välineitä ja kommunikaatio­tapoja tietosuojan säilyttävällä tavalla. Näin voidaan tavoittaa entistä paremmin myös haavoittuvia väestöryhmiä ja osaltaan pienentää väestöryhmien välisiä terveyseroja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030