Lehti 18-19: Liitto toi­mii 18-19/2003 vsk 58 s. 2099

Lääke- ja terveysalan mediabarometri: Toimittajien mielestä Lääkäriliitolla myönteisin yhteisökuva

Lääke- ja terveysalan mediabarometrin mukaan Suomen Lääkäriliitolla oli myönteisin yhteisökuva. Seuraavaksi myönteisimmät yhteisökuvat olivat Kansanterveyslaitoksella, Apteekkariliitolla, Lääketietokeskuksella ja Yliopiston Apteekilla.

Yhteisökuva oli kaikkein myönteisin niillä yhteisöillä ja yrityksillä, joiden julkisuusstrategiat ja viestinnän toimivuus saivat hyviä arvioita toimittajilta.

Mika Vehkasaari

Lääke- ja terveysalan mediabarometri toteutettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, minkälaisia mielikuvia ja mielipiteitä lääke- ja terveysalan toimittajilla sekä valtajulkisuuden toimittajilla on lääke- ja terveysalan yhteisöistä ja niiden viestinnästä.

Tutkimuksen toteutti Inforviestintä Oy:n tutkimus- ja konsultointiyksikkö Infor Consulting. Siinä tutkittiin yhteensä 20 yritystä ja yhteisöä. Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina helmi-maaliskuun aikana.

Haastatellut toimittajat valittiin otantana tutkimusta varten luoduista rekistereistä. Vastaajia oli yhteensä 147, joista lääke- ja terveysalan toimittajia oli 76 ja valtajulkisuuden toimittajia 71. Suurin osa vastanneista oli kokeneita, yli 10 vuotta alalla työskennelleitä toimittajia.

Yhteenvetona selvityksessä todetaan, että parhaiten tutkimuksessa menestyivät Lääkäriliitto, Lääketietokeskus, Yliopiston Apteekki, Apteekkariliitto ja Pfizer. Heikoiten eri yhteisöistä menestyivät HUS ja Helsingin terveysvirasto.

Tutkimuksen mukaan kaikkien vastaajien keskuudessa olivat tunnetuimmat organisaatiot olivat järjestyksessä Stakes, Lääkäriliitto ja Kansanterveyslaitos.

Lääke- ja terveysalan toimittajat tunsivat parhaiten Lääkäriliiton, Stakesin ja Kansanterveyslaitoksen. Myös Lääketietokeskus, Apteekkariliitto, Orion, HUS, Yliopiston Apteekki ja Tehy tunnettiin hyvin.

Eräitä tutkimuksen kysymyksiä varten haastateltavista poimittiin ne toimittajat, jotka tunsivat yhteisöjä ja yrityksiä erittäin hyvin, melko hyvin tai kohtalaisesti. Näissä kysymyksissä toimittajia pyydettiin arvioimaan yhteisöjen tiedottamisen laatua sen perusteella, kuinka yhteisöt suhtautuvat julkisuuteen ja miten hyvin niiden viestintä toimintaa. Lääkäriliittoa yksityiskohtaisemmin arvioi 20 toimittajaa.

- Lääkäriliitto sai viestinnästään hyvää palautetta ja tunnettiin hyvin. Varsinkin lääkealan toimittajat tunsivat liiton erittäin hyvin. Valtajulkisuuden edustajien keskuudessa Lääkäriliitto tunnettiin melko hyvin, todetaan tutkimuksessa.

Lääkäriliiton tiedotus toimi vastaajien arvion mukaan varsin hyvin. Eniten kiitosta saivat Lääkäriliiton tiedotusvastaavien asiantuntemus liittoa koskevissa asioissa, tiedottamisen ammattimaisuus, hyvät tiedonsaannin mahdollisuudet ja tiedottamisen aktiivisuus. Selkeitä puutteita ei ollut.

Lääkäriliiton yhteisökuva oli erittäin hyvä. Vahvuuksina nähtiin varsinkin liiton selkeä identiteetti, vakavaraisuus ja osaaminen. Lääkäriliittoa pidettiin näkyvänä yhteiskunnallisena toimijana. Yhteisökuvan kaikki eri osa-alueet olivat vahvoja.

LÄÄKÄRILIITTO AKTIIVISIN JA ENNAKOIVIN VIESTIJÄ

Lue myös

Yhteisön suhtautumista julkisuuteen voidaan kuvata julkisuusstrategiana. Proaktiivisen strategian yhteisöillä on usein paremmat mahdollisuudet menestyä julkisuuspelissä. Proaktiivinen viestintä on aktiivista ja ennakoivaa.

Proaktiivisen viestinnän vastakohtana pidetään passiivista sekä reagoivaa suhtautumista julkisuuteen.

Suurinta osaa yhteisöistä ja yrityksistä pidettiin aktiivisina viestijöinä. Proaktiivisimpia viestijöitä olivat Lääkäriliitto, Apteekkariliitto, SuPer ja Lääketietokeskus.

Tutkimuksen lopuksi vastaajat saivat arvioida Lääkäriliittoa vapaasti omin sanoin. He kiittivät tiedotuksen ennakoivuutta, nopeutta, määrää, monipuolisuutta ja luotettavuutta.

Lääkäripäivien hyvän tiedotuksen nosti esiin kaksi vastaajaa.

Toisaalta muutamat vastaajat esittivät myös kritiikkiä: jotkut kokivat Lääkäriliiton olevan sisäänpäinlämpiävä eli kiinnostuneempi lääkäreistä kuin potilaista.

Kaksi vastaajaa kiinnitti huomiota tiedotuksen yleistajuisuuteen: he vierastivat etenkin lääketieteellisiä termejä. Yksi vastaaja koki liiton byrokratian sekavana. Suurin osa vastaajien vapaista arvioista oli kuitenkin erittäin myönteisiä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030