Lehti 14: Liitto toi­mii 14/1996 vsk 51 s. 1597

Sotilaslääketieteen erityispätevyys

Suomen Lääkäriliiton hallitus päätti kokouksessaan 29.2.1996 perustaa sotilaslääketieteen erityispätevyyden ja vahvistaa sille koulutusohjelman Puolustusvoimien Lääkärit -alaosaston, Suomen Lääkintäupseeriliiton ja Pääesikunnan terveydenhuolto-osaston esittämän aloitteen mukaisesti.

Eero Lehmuskallio

Sotilaslääketieteellä on pitkä ja kunniakas historia. Ala koostuu monista osista, kuten nuorisolääketieteestä, fyysisen ja psyykkisen kuormituksen, poikkeuksellisten olosuhteiden, kylmän, kuuman, ahtauden, ilmailun, sukellusten, impulssimelun ym. terveydellisten vaikutusten tuntemuksesta ja varsinaisesta katastrofilääketieteestä sekä suurissa joukoissa esiintyvien tartuntatautien ja psyykkisten häiriöiden ehkäisystä ja hoidosta.

Alalla on sekä perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta vastaavat sotilaslääkäreiden joukko ja omat hallintolääkärinsä. Kansainvälisen sotilaslääketieteen seuranta, omassa maassa tehty sotilaslääketieteen tutkimus ja alan runsas julkaisutoiminta laajoine oppikirjoineen on mahdollistanut ajanmukaisen koulutusmateriaa-lin jatko- ja täydennyskoulutukselle. Sotilaslääketieteen alalla on jo pitkään järjestetty kurssimaista koulutusta, ja alan taitoja ja tietoja on mitattu sotilaslääketieteen kuulustelulla. Oppivaatimuksena on käytetty alan suomenkielisiä oppikirjoja.

Sotilaslääketiede on selkeästi profiloitunut, sen oppimateriaali ja koulutustoiminta on tasokasta ja alalla on toimiva kuulustelujärjestelmä.

ALOITTEENTEKIJÄT

Yhteisen esityksen sotilaslääketieteen erityispätevyyden perustamisesta ja siihen liittyvän koulutusohjelman hyväksymisestä ovat tehneet Suomen Lääkäriliiton valtakunnallinen alaosasto Puolustusvoimien Lääkärit, Maanpuolustuksen terveydenhuoltoalan upseerien koulutus- ja julkaisutehtävää hoitava ja yhteishenkeä ylläpitävä järjestö Suomen Lääkintäupseeriliitto ry sekä puolustusvoimien terveydenhuoltoa (mukaan lukien alan koulutusta, myös julkaisutehtävää) johtava ja koordinoiva Pääesikunnan terveydenhuolto-osasto.

ERITYISPÄTEVYYDEN TAVOITTEET

Erityispätevyyteen tähtäävä koulutusohjelma sotilaslääketieteen kuulusteluineen toimii jatkokoulutusohjelmana lääkärin peruskoulutuksen ja lääketieteen minkä tahansa lisäkoulutuksen saaneelle lääkärille. Ohjelma on tarkoitettu erityisesti sotilaslääkärin virassa toimiville. Puolustusvoimien erikoislääkärijohtoisten sairaaloiden lääkärit voivat halutessaan vapaaehtoisesti hankkia erityispätevyyteen tarvittavat työkokemus- ym. suoritteet.

Sotilaslääketieteen erityispätevyyden saavuttanut on perehtynyt niin rauhanajan kuin poikkeusolojenkin sotilaslääketieteen keskeisiin potilashoitoa koskeviin periaatteisiin, suunnitelmiin, käskyihin, ohjeisiin ja käytäntöön. Hän hallitsee poikkeusolojen kenttälääkinnän rakenteen, toiminnan ja taktisen käytön, kykenee toimimaan asiantuntijana oman alansa erityiskysymyksissä ja kykenee sotilaslääketieteen kehittämis-, tutkimus- ja opetustyöhön.

PÄTEVYYDEN TOTEAMISESTA VASTAAVA JÄRJESTÖ

Suomen Lääkintäupseeriliitto ry. valitsee lääkärijäsentensä keskuudesta sotilaslääketieteen asiantuntijoista koostuvan sotilaslääketieteen erityispätevyystoimikunnan. Pääesikunnan terveydenhuolto-osasto vastaa sotilaslääketieteen kuulustelun ja siinä saatujen vastausten tarkastamisen järjestelyistä käyttäen tarkastajina kunkin kysymysaiheen erityisasiantuntijoita puolustusvoimista tai sen ulkopuolelta.

ERITYISPÄTEVYYDEN SAAVUTTAMISELLE ASETETUT VAATIMUKSET

Sotilaslääketieteen erityispätevyyden saavuttamiselle asetetut vaatimukset ovat käytännön kokemus, teoreettinen kurssimuotoinen opetus ja kuulustelun läpäiseminen.

Käytännön kokemus

Käytännön kokemus tarkoittaa 1) vähintään kolmen vuoden työskentelyä päätoimisesti joukko-osaston sotilas- tai sotilasylilääkärin virassa tai 2) vähintään kahden vuoden työskentelyä sotilas- tai sotilasylilääkärin päätoimisessa hallinnollisessa virassa tai Keskussotilassairaalan tai sotilassairaalan päätoimisessa lääkärinvirassa ja lisäksi vähintään yhden vuoden työskentelyä joukko-osaston sotilas- tai sotilasylilääkärin virassa.

Työskentely joukko-osaston osa-aikaisena virkasuhteisena lääkärinä otetaan huomioon siinä laskennallisessa suhteessa, minkä osuuden viikkotuntimäärä muodostaa päätoimisen joukko-osaston lääkärin viikkotuntimäärästä. Toimiminen Suomen YK:n rauhanturvajoukkojen lääkärinä vastaa joukko-osaston lääkärinä toimimista.

Teoreettinen kurssimuotoinen opetus

Erityispätevyys edellyttää erikoisupseerikurssin (EUK:n) lääkintälinjan suorittamista Huoltokoulutuskeskuksen Lääkintäkoulussa Lahdessa. Ko. jakso kestää viisi viikkoa ja koostuu 180 koulutustunnista. Sotilaslääkärit komennetaan ko. kurssille yleensä 1-3 vuoden työkokemuksen jälkeen.

Kuulustelu

Pääesikunnan terveydenhuolto-osasto on järjestänyt sotilaslääketieteen kuulusteluja jo usean vuoden ajan. Vaadittu kokonaissivumäärä nousee noin 2 500:een. Terveydenhuolto-osasto suorittaa jatkossakin käytännön järjestelyt. Kuulustelun eri kysymykset tarkastaa aiheen hyvin tunteva asiantuntijalääkäri joko puolustusvoimista tai sen ulkopuolelta. Kuulustelu arvostellaan hyväksytyksi tai hylätyksi. Kuulustelun hyväksyttävästi suorittaneet saavat todistuksen.

Siirtymäkausi

Lue myös

Siirtymäkauden kriteereistä ja esityksistä erityispätevyyden myöntämiseksi niiden perusteella päättää em. Lääkintäupseeriliitto ry:n toimikunta kuitenkin siten, että työkokemusvaatimukset pysyvät vähintään samana. Koska erikoisupseerikurssin osalta nykyinen järjestely on verraten uusi, voi toimikunta ratkaisussaan hyväksyä myös muun vastaavan kurssimuotoisen opetuksen. Sotilaslääketieteen kuulustelu voidaan siirtymäkaudella korvata riittävän pitkällä käytännön kokemuksella sotilaslääkärin työssä. Tällaisena voidaan pääsääntöisesti pitää 10 vuoden aikaa, erityispätevyystoimikunta voi kuitenkin erityisen painavista sotilaslääketieteellisistä ansioista hyväksyä lyhyemmänkin, vähintään seitsemän vuoden työkokemuksen erityispätevyyteen riittäväksi. Siirtymäkauden pituus on kolme vuotta erityispätevyyden perustamisesta alkaen eli 28.2.1999 saakka.

ERITYISPÄTEVYYDEN MYÖNTÄMINEN

Sotilaslääketieteen erityispätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto Lääkintäupseeriliitto ry:n erityispätevyystoimikunnan esityksestä niille Lääkäriliiton jäsenille, jotka täyttävät edellä esitetyt vaatimukset käytännön työskentelyn, kurssimuotoisen koulutuksen ja kuulustelun perusteella.

HAKEMUSTEN TOIMITTAMINEN

Hakemukset pitää toimittaa Pääesikunnan terveydenhuolto-osastolle, PL 919, 00101 HELSINKI. Kuoreen merkintä: Sotilaslääketieteen erityispätevyys.

Lisätietoja asiassa antavat lääkintämajuri Matti Lehesjoki, Pääesikunnan terveydenhuolto-osasto, puh. 90-161 2775, lääkintäeverstiluutnantti Eero Lehmuskallio, Santahaminan terveysasema, puh. 90-161 4854 ja lääkintäeversti Seppo Rehunen, Läntisen maanpuolustusalueen terveydenhoitotoimisto, puh. 917-651 3170.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030