Lehti 27: Liitto toi­mii 27/1996 vsk 51 s. 2759

Tuoreimmat tiedot neuvottelutilanteesta FiMnet-palvelun kautta

Marit Henriksson

Lääkäriliitto tarjoaa ajankohtaista tietoa työaikalaista ja muista edunvalvonta-asioista Internet-verkossa toimivan FiMnet-palvelun kautta. Kaikille liiton jäsenille lähetettiin 1.5.96 ilmestyneen Lääkärilehden liitteenä henkilökohtaiset käyttäjätunnukset ja ohjeet Internetiin liittymiseksi. Internet on monipuolinen, helppokäyttöinen ja edullinen tietoverkko, jonka kautta myös Lääkäriliitto pystyy aiempaa tehokkaammin tiedottamaan toiminnastaan. Liiton tarjoaman FiMnet-palvelun käyttäjinä pääsette samalla myös surffailemaan maailmanlaajuisessa tietoverkossa.

FiMnet-palvelut löytyvät osoitteesta http://www.fimnet.fi. FiMnetin kotisivulta pääsee painikkeella "FiMnet jäsenille" lääkäreille räätälöityyn osaan, jossa ovat mm. liiton ilmoitustaulut. Ilmoitustauluilta löytyvät liiton tiedotteet tuoreeltaan ja taulut toimivat samalla keskustelufoorumina, jolla jäsenet voivat esittää kommentteja ja kysymyksiä liiton toiminnasta. Lääkäreille tarkoitetuille ilmoitustauluille pääsy edellyttää henkilökohtaisen tunnus- ja salasanan käyttöä. Jos Lääkärilehden mukana postitetut tunnukset ovat kadonneet, voi uusia tiedustella Fennomedista.

Ilmoitustauluja voi lukea myös miltä tahansa Internet-yhteydeltä esimerkiksi työpaikalta tarvitsematta soittaa FiMnet OPEN-modeemipalveluun.

Toivottavaa olisi, että edunvalvonnasta kiinnostuneet jäsenet liittyisivät mahdollisimman pian Internetin käyttäjiksi, sillä työaikalain käyttöönotto uhkaa johtaa jo tänä syksynä vaikeisiin kiistoihin, joissa tarvitaan reaaliaikaista tiedotuskanavaa liiton ja kentän välillä.

Lääkäriliiton vanha Elisa-tietoverkko ilmoitustauluineen on käytössä vielä tämän vuoden loppuun ja keskeiset tiedotteet löytyvät toistaiseksi myös Elisan ilmoitustaululta 4005.

Mitä Internetin käyttö maksaa?

Internetiin liittyminen edellyttää, että käytössä on vähintään 386-tasoinen mikro sekä modeemi, jonka nopeus on vähintään 9600 bit/s. Lääkäriliiton ilmoitustauluja voi seurata maksuttomalla FiMnet OPEN-palvelulla, josta suoritetaan vain yhteysaikamaksut (0,29-0,45 mk/min+ppm).

FiMnet PRO-palvelulla saatte käyttöönne OPEN-palvelun hieman edullisemmalla käyttöaikamaksulla sekä lisäksi mm. henkilökohtaisen sähköpostin ja käyttöoikeudet lääketieteellisiin tietopankkeihin. FiMnet PRO:n kuukausimaksu on vain 50 mk (vrt. Elisa-sähköpostipalvelu 115 mk/kk).

FiMnet-palveluihin liittymisestä saa lisätietoja Lääkäriliiton tietopalveluyhtiö Fennomedista (Lauri Parikka puh. 09-39 30 771, lauri.parikka@fimnet.fi ja Taina Salminen puh.09-39 30 805, taina.salminen@fimnet.fi).

Islannin lääkärikiista ratkaisematta

Islannin yleislääkärit ovat olleet elokuun alusta lähtien ilman työtä ja tuloja, mutta neuvotteluja heidän palkkojensa nostamiseksi ei ole edes aloitettu. Yleislääkärien peruspalkka on pysynyt samalla tasolla jo usean vuoden ajan ja he kokevat jääneensä jälkeen sekä muiden ammattiryhmien että myös erikoislääkärien tulokehityksestä. Lääkärit joutuivat palkkakiistassa turvautumaan joukkoirtisanoutumiseen, sillä lakkoaseen käyttö on Islannissa hyvin rajoitettua.

Islannissa peruspalkka muodostaa noin kolmanneksen yleislääkärien kokonaisansioista. Pääosa tuloista tulee päivystyksestä sekä potilaskäynneistä ja toimenpiteistä. Peruspalkka on pysynyt vuosikausia nykytasolla, samaan aikaan kun esimerkiksi sairaanhoitajien peruspalkka on kolminkertaistunut. Lomien ja vapaiden ajalta islantilaiset lääkärit nauttivat vain pientä peruspalkkaansa.

Lue myös

Yleislääkärien kiistassa ei ole kyse ainoastaan rahasta vaan myös perusterveydenhuollon asemasta, joka Islannissa on on ollut jatkuvien kiistelyiden kohteena. Palkkojen jäädyttämistä voidaan pitää yrityksenä nakertaa yleislääkärien statusta. Toisaalta taas poliitikot ovat terveydenhuollon kustannusten säästämiseksi yrittäneet useampaan kertaan saada aikaan lähetepakon, mikä on kiristänyt yleislääkärien ja spesialistien välejä. Eri lääkäriryhmien suhteita on tulehduttanut myös pediatrien hiljakkoin Reykjavikiin perustama ympärivuorokautisen päivystyspalvelu, joka on vienyt yleislääkäreiltä lapsipotilaita.

Kaikkiaan 90 % Islannin yleislääkäreistä osallistuu työtaisteluun. Irtisanoutuneet lääkärit hoitavat maaseudulla kiireelliset potilaat, mutta eivät ota heiltä palkkioita. Pitkittyvä työtaistelu voi johtaa vakaviin seurauksiin, sillä vaikka Reykjavikissa on korvaavia palveluja tarjolla, eivät kiinteisiin hoitosuhteisiin tottuneet islantilaiset hevin hakeudu toiselle lääkärille.

Islannissa elokuun lopussa pidetyssä Pohjoismainen yleislääkäriseminaarissa pohjoismaiset lääkärit ilmaisivat tukensa islantilaisille kollegoilleen. Seminaarin yhteydessä järjestettiin lehdistötilaisuus, johon Suomen edustajana osallistui Klas Winell. Lehdistötilaisuudessa torjuttiin jyrkästi Islannin terveysministeriön suunnitelmat palkata muista pohjoismaista lääkäreitä irtisanoutuneiden tilalle. Marit Henriksson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030