Lehti 14: Liitto toi­mii 14/2003 vsk 58 s. 1707

Veroja kevennettävä 2-3 miljardilla eurolla

Mika Vehkasaari

Akavan puheenjohtajan Risto Piekan mukaan korkea palkkaverotus on keskeinen Suomen kilpailukykyä rajoittava tekijä.

- Tulevan hallituksen onkin uskallettava vahvistaa yksityistä kulutusta hallituskauden mittaisella elvyttävillä 2-3 miljardin euron veronkevennyksillä, toteaa Piekka.

Hän muistuttaa, että työhön kohdistuva verokiila oli Suomessa vuonna 2001 noin seitsemän prosenttiyksikköä korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin.

- Ero kasvaa tulotason myötä. Verokilpailu kasvaa myös yritysten osalta. Siksi yritysverotusta ei pidä kiristää, vaan pikemminkin laskea työllisyyden tukemiseksi.

Piekka toteaa, että verokilpailu toimii herkästi liikkuvan työvoiman kohdalla samalla tavoin kuin pääomankin suhteen.

- Liikkuva, erityiskoulutettu työvoima saattaa vähitellen siirtyä maihin, joissa palkka ja työn verotus kannustavat osaamisen kartuttamiseen ja työntekoon. Myös Suomen on otettava tämä vakavasti huomioon lähivuosien veropolitiikassaan. OECD ja useat muut arvovaltaiset asiantuntijaorganisaatiot ovat kiinnittäneet toistuvasti huomiota tähän.

Hänen mielestään palkkaverotusta alentamalla saadaan talouteen elvytysruisketta, ja samalla varmistetaan parempia kasvumahdollisuuksia tulevaisuudessa sekä parannetaan työllisyyttä.

- Kuluttajien luottamusta talouden kasvuun ei nyt saa horjuttaa, sillä yksityinen kulutus toimii tässä taloustilanteessa ainoana kasvua ylläpitävänä tekijänä. Veropolitiikkaa hoidetaan entistä avoimemman talouden oloissa, mikä näkyy myös kansainvälisen verokilpailun voimistumisena.

Lue myös

Piekan näkemyksen mukaan kohtuullisen verotuksen tavoitteena ei ole romuttaa julkisia peruspalveluita, vaan varmistaa niiden rahoituspohja.

- Kannustava verotus houkuttelee työntekijöitä ylläpitämään ja parantamaan osaamistaan ja siirtymään kohti tuottavampia, paremmin palkattuja tehtäviä. Korkeampi ansiotaso taas kasvattaa veropohjaa ja myös julkisten palveluiden rahoitusmahdollisuuksia.

Vaikka tuoreimpien talousennusteiden mukaan Suomen kuluvan vuoden kasvuluvut ovat alentuneet, niin Piekan mukaan uuden hallituksen ei tule niiden perusteella tehdä liian hätiköityjä johtopäätöksiä koko hallituskauden aikaisesta talouskehityksestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030