Terveydenhuolto

Lääkärit Ilman Rajoja: Viime hyökkäyksistä Gazassa erittäin paljon potilaita

Kesäkuussa yli 800 ihmistä on saanut surmansa ja yli 2 400 haavoittunut Gazassa.

Ulla Toikkanen
Adobe

Al-Aqsan sairaalaan tuotiin lauantaina 8. kesäkuuta satoja vakavasti loukkaantuneita potilaita. 

– Sairaalassa vallitsi täydellinen kaaos. Ylivoimaista tilannetta pahensi se, että jouduimme muutaman päivän aikana hoitamaan peräkkäisiä suuronnettomuustilanteita, kun tiheään asuttuja alueita pommitettiin, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen asiantuntija Karin Huster tiedotteessa .

Kesäkuun aikana yli 800 ihmistä on saanut surmansa ja yli 2 400 haavoittunut Israelin joukkojen voimakkaissa pommituksissa ja maahyökkäyksissä Gazan kaistalla.

Lue lisää: Isku sairaalaan Gazassa: Kolme lääkäriä kuoli

Viime viikkoina hyökkäykset ovat näkyneet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemissa hoitolaitoksissa Rafahissa ja Gazan keskiosassa erittäin suurina potilasmäärinä.

Paikallisten terveysviranomaisten mukaan pelkästään lauantaina 8. kesäkuuta kuoli 274 ihmistä. Tuolloin yli 60 vakavasti loukkaantunutta potilasta, myös tajuttomia lapsia, toimitettiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemaan Nasserin sairaalaan.

Samaan aikaan al-Aqsan sairaalassa järjestö tuki lääkintäryhmiä, jotka ottivat vastaan 420 haavoittunutta ja 190 kuollutta. Uhrien joukossa oli sielläkin paljon lapsia. Vastaanotetuilla oli irronneita raajoja, vakavia vammoja, palovammoja ja avomurtumia.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 10. kesäkuuta Yhdysvaltojen esittämän päätöslauselman, jossa vaadittiin tulitaukoa ja humanitaarisen avun rajoittamatonta toimittamista.

Lue lisää: Lääkärin sosiaalinen vastuu kerää nimiä Gaza-vetoomukseen

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030