Terveydenhuolto

THL: Kela-korvausten nostaminen epätarkoituksenmukaista

Myös uudistuksen vaikutuksia henkilöstön saatavuuteen tulee arvioida huolellisemmin.

Tiiamari Pennanen
JUSSI HELTTUNEN

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kritisoi hallituksen esitystä yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamisesta. THL:n mukaan monikanavaisen rahoitusjärjestelmän vahvistaminen on epätarkoituksenmukaista.

Perusterveydenhuoltoa tulisi kehittää pikemminkin osana hyvinvointialueiden toimintaa. Tämä edellyttää pitkäjänteistä ja asianmukaisesti resursoitua työtä.

THL huomauttaa myös, että esitetyn korvausmallin vaikutuksia hyvinvointialueiden henkilöstön saatavuuteen tulisi arvioida nykyistä huolellisemmin.

Se arvioi, että esitys todennäköisesti lisäisi kilpailua esimerkiksi yleislääketieteen erikoislääkäreistä eri sektorien välillä sekä lisäisi hallinnollista työtä ja kustannuksia.

Kela: Korvausmallia tulee kehittää entisestään

Myös Kela on ottanut kantaa esitettyyn korvausmalliin.

Kelan mukaan se on oikeansuuntainen, koska se tukee perusterveydenhuoltoa ja yleislääkärin vastaanotolle pääsyä. Sitä tulisi kuitenkin entisestään kehittää kohti omalääkäri-omahoitaja-mallia.

– Kelan sairaanhoitokorvaukset voisivat tulevaisuudessa perustua malliin, jossa keskeistä on potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuus. Potilaan hoidon tukena olisi omahoitaja ja tarvittaessa moniammatillisen tiimin muita jäseniä, sanoo Kelan pääjohtaja Outi Antila tiedotteessa .

Uuden korvausmallin kehitystyötä jatketaan tämän hallituskauden aikana. Tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa hoitojonoja.

Lausuntokierros päättyi sunnuntaina 23. kesäkuuta.

Lääkäriliitto ei lausunnossaan kannata esitettyä mallia.

Lue lisää: STM haluaa yksityisen erikoislääkärikäynnin Kela-korvauksen ehdoksi yleislääkärin lähetteen

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030