Terveydenhuolto

Uutiset Venäjän iskusta lastensairaalaan järkyttävät lääkäreitä

Kokonainen sukupolvi kokee tällä hetkellä hirveitä asioita, läheisten menetyksiä ja kovaa stressiä, sanoo sotilaslääkäri Richard Lundell.

Tiiamari Pennanen

Venäjä on tehnyt ilmaiskun äitiys– ja lastensairaalaan Mariupolin kaupungissa, kertovat Ukrainan viranomaiset. Ainakin 17 ihmistä haavoittui, ja vahvistamattomien tietojen mukaan raunioissa olisi loukussa naisia ja lapsia, kertoo muun muassa Yle .

– Uutiset Ukrainasta ovat järkyttäviä kaikin puolin. Ylipäätään se, että isketään siviilikohteisiin ja terveydenhuollon yksiköihin, jotka on Geneven sopimuksen mukaisesti suojeltuja kohteita, sanoo lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundell Lääkärilehdelle.

Hän työskentelee päällikkölääkärinä Santahaminan terveysasemalla, joka toimii Kaartin jääkärirykmentin yhteydessä.

Sodan oikeussäännöt kieltävät iskut siviilikohteisiin. Tarkoituksena on vähentää sodan aiheuttamaa kärsimystä sekä suojella niitä, jotka eivät osallistu taisteluihin. Sairalaat ja terveydenhuollon yksiköt, mukaan lukien sotavoimien lääkintäjoukot, ovat suojelun piirissä.

– Lääkintäjoukot ovat osa sotilasorganisaatiota, mutta heihin ei saisi iskeä. Tätäkin näyttäisi tapahtuvan Ukrainassa, vaikka Venäjä kiistää, että näin tekisi.

Lundell ei osaa ottaa kantaa siihen, ovatko iskut sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon yksiköihin tarkoituksellisia vai seurausta siitä, että "kun tarpeeksi paljon ammutaan, niin osutaan myös näihin". Tutkimuksia ja selvityksiä epäillyistä sotarikoksista on aloitettu.

Sairaalaisku tuomittiin laajasti

Länsimaat ja YK ovat tuominneet Mariupolin sairaalaiskun. YK:n väestörahasto UNFPA:n johtaja ja lääkäri Natalia Kanem vetosi Twitterissä jättämään naiset ja lapset iskujen ulkopuolelle.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO tuomitsi iskut terveydenhuoltoon.

Lääkärit ilman rajoja –järjestön Suomen osaston toiminnanjohtajan Linda Konaten mukaan järjestö ei ole voinut vahvistaa, että kyseessä on kohdennettu hyökkäys, mutta sairaaloita ja taloja on vaurioitunut taistelujen aikana Mariupolissa viime päivinä.

Lue myös

– Sairaanhoidon laitoksiin ​​tehdyt hyökkäykset tuhoavat sen vähäisenkin kapasiteetin, joka on enää jäljellä kiireellisten tapausten hoitoon. Kaupungissa, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on lähellä romahdusta, ihmisille välttämättömän sairaanhoidon riistäminen on sodan oikeussääntöjen vastaista, kommentoi Konate tiedotteessa.

Perhe– ja peruspalveluministeri Aki Lindén kommentoi sairaalaiskua Twitterissä.

Apua tarvitaan pitkään

Sairaaloihin osuvien iskujen seuraukset ihmisille voivat olla katastrofaalisia.

– Nämä ovat hirveitä tilanteita ja järkyttäviä ihmiskohtaloita. Toivotaan, että mahdollisimman moni saadaan pelastettua ja siirrettyä turvaan, sanoo Lundell.

Hän toivoo, että Ukrainan sodan herättämä ihmisten auttamishalu ja solidaarisuus tulevat jatkumaan pitkään. Sodan keskellä olevat ihmiset ja sieltä paenneet tulevat tarvitsemaan apua ja tukea.

– Ei tiedetä, miten pitkään tämä sota jatkuu. Nyt on kokonainen sukupolvi, joka kokee tällä hetkellä hirveitä asioita, läheisten menetyksiä ja kovaa stressiä. Sodan kokemukset näkyvät ihmisissä pitkään. En tiedä, miten se tullaan ratkaisemaan.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030