Ajan­kohtai­sta

Hajautettu opetus lisääntyy

Useissa tiedekunnissa pohditaan opetuksen lisäämistä keskussairaaloissa. Etuja on monia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/hajautettuopetus2.jpg

Useissa tiedekunnissa pohditaan opetuksen lisäämistä keskussairaaloissa. Etuja on monia.

Tampereen yliopistossa viidettä vuottaan opiskeleva LK Niina Mäenpää osallistui kaksiviikkoiselle sisätautien jaksolle Seinäjoen keskussairaalassa heti lukuvuoden aluksi.

– Käsitys sairauksien yleisyydestä saattaa joskus hämärtyä yliopistosairaalan opetuksessa, joten oli mielenkiintoista nähdä myös keskussairaalan toimintaa ja potilaita. Itse olin kardiologian ja nefrologian osastolla, ja mukana kierroilla tekemässä potilastyötä ja mahdollisia toimenpiteitä. Kaikilla oli myös yksi päivystys, hän kertoo.

Vastaava kirurgian hajautettu jakso on vuorossa myöhemmin syksyllä.

Mäenpää oli tyytyväinen opetukseen.

– Usein on myös omasta aktiivisuudesta kiinni, miten hyvin pääsee oppimaan ja tekemään.

Yliopisto ja sairaanhoitopiiri ovat järjestäneet majoituksen kahden hengen huoneissa sairaalan vieressä. Viikonloppuisin opiskelijat suuntaavat Tampereelle.

– Kaksi viikkoa hajautetussa opetuksessa kerrallaan on riittävästi, sillä toki kotoa pois lähteminen ja muun elämän laittaminen tauolle rasittaa. Toisaalta hyvä puoli oli se, että vietimme illat yhdessä ja ryhmähenki tiivistyi, Mäenpää summaa.

Tampere pohtii laajentamista

Tampereen yliopisto pohtii hajautuksen laajentamista, mutta uusia päätöksiä ei ole tehty.

Hajautetulla opetuksella on Etelä-Pohjanmaalla pitkät perinteet, sillä sitä on järjestetty jo vuodesta 1991.

– Opiskelijat osallistuvat sisätautien ja kirurgian osastojen ja poliklinikkojen toimintaan, päivystävät ja halutessaan pääsevät mukaan avustamaan myös leikkauksiin. Iltapäivisin on ryhmäopetusta ja oma opetuspoliklinikka, vastuuprofessori Katri Kaukinen kertoo.

Samaan aikaan kuudennen vuoden opiskelijat käyvät perusterveydenhuollon jaksoa alueen kahdeksassa terveyskeskuksessa. Lopuksi kokoonnutaan yhteiseen kolmen eri oppialan seminaariin, joka tutustuttaa käytännössä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyöhön.

– Opiskelijamäärän kasvun myötä opetusta pitää suunnitella uudelleen, sillä kokonaisuus on hiottu tarkkaan nykyiseen malliin, Kaukinen sanoo.

Etelä-Pohjanmaan jaksolle osallistuu vuorollaan lähes koko vuosikurssi. Esimerkiksi opiskelijan pienet lapset voivat estää osallistumisen.

– Pyrimme siihen, että pääosa opetuksesta voidaan järjestää mahdollisimman lähellä Tamperetta, jotta opiskelijoiden asumiseen ja sosiaaliseen elämään tulisi mahdollisimman vähän muutoksia, koulutusjohtaja Kati Hakkarainen sanoo.

Itä-Suomi lisää

Itä-Suomen yliopisto lisää kliinistä opetusta Joensuussa ja Jyväskylässä.

Sisätautien ja kirurgian lisäksi hajautettua opetusta tarjotaan myös lastentautien, psykiatrian sekä naistentautien ja synnytysten aloilla.

– Näissä oppiaineissa tarvitaan riittävästi opetuspotilaita. Opetuksen laajentamista on valmisteltu parin vuoden ajan, laitoksen johtaja Jukka Pelkonen kertoo.

Oulu lähettää enemmän

Oulun yliopisto jatkaa hajautettua opetustaan useissa Pohjois-Suomen sairaaloissa.

– Tavoitteena on, että kukin opiskelija saisi noin puolet kliinisestä opetuksestaan OYS:ssa ja puolet keskussairaaloissa. Aloituspaikkojen kasvu merkitsee sitä, että samalla osastolla saattaakin olla kolme opiskelijaa kahden sijaan, mutta opetussairaalat ja -alat pysyvät ennallaan, koulutusdekaani Jyrki Mäkelä kertoo.

Turku jatkaa

Turun yliopisto järjestää opetusta muun muassa Porissa ja Vaasassa.

– Hajautettu opetus on ollut eräs vastaus lisääntyneeseen sisäänottoon. Sillä taataan se, että kaikille riittää toimenpiteitä ja usein opetusryhmätkin ovat keskussairaaloissa pienempiä. Hajautuspaikkakuntien kanssa on yhteistyössä varauduttu opiskelijamäärien kasvuun, varadekaani Risto Huupponen kertoo.

Helsinki seuraa tilannetta

Helsingin yliopistossa hajautetun opetuksen mahdollisuus on vielä pitkälti käyttämättä.

– Opetuksen lisääminen keskussairaaloissa on varmasti eräs tulevaisuuden kehityssuunta, opetusdekaani Anne Pitkäranta kuitenkin sanoo.

Tiedekunta on käynyt neuvotteluja Eksoten ja Carean kanssa.

– Pääkaupunkiseudun sairaalaverkosto on monipuolinen, joten hajautukseen ei ole samanlaista tarvetta kuin ehkä muualla. Hajautettu opetus on myös merkittävä kuluerä, sillä tiedekunnan pitää vastata opiskelijoiden asumisesta ja matkoista, Pitkäranta muistuttaa.

Maria van der Meer
Kuva: Jyrki Johannes Tervo

Lue opetus-teeman muut jutut perjantaina 19.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä 38/2014.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030