Ajan­kohtai­sta

Opiskelijamäärät kasvavat – riittävätkö resurssit?

Ennätysmäärä, 730 uutta opiskelijaa, aloittaa ­lääketieteen opinnot tänä syksynä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Opiskelumaara_web.jpg

Lääkäriliiton viime syksynä tehdyn opiskelijatutkimuksen mukaan yliopiston maantieteellinen sijainti on tärkein opiskelupaikan valintaan vaikuttava tekijä. Kaksi kolmesta lääketieteen opiskelijasta pyrki asuinpaikkaansa lähimpänä olevaan yliopistoon. Lähiyliopiston valitsivat useimmin Helsingin (87 %) ja Oulun (74 %) yliopistojen opiskelijat. Muissa yliopistoissa vastaava osuus oli noin puolet opiskelijoista.

Muita opiskelupaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä olivat ennalta tuttu yliopistokaupunki ja yliopiston hyvä maine koulutuspaikkana. Myös harrastus- ja vapaa-ajanvieton mahdollisuudet sekä pääsykoepisteisiin tai -järjestelyihin liittyvät asiat vaikuttivat opiskelupaikan valintaan. Joka kolmas lääketieteen opiskelija oli saanut opiskelupaikan ensimmäisellä yrittämällä.

Erilaiset yliopistot

Lääketieteen opiskelijoille tehdyn kyselyn mukaan yliopistojen opetuksessa ja resursseissa on eroja. Tiedekuntien kasvavien sisäänottomäärien odotetaan vaikuttavan myös ryhmäkokoihin. Lääketieteen opiskelijamäärän lisäys näkyy jo prekliinisen vaiheen ryhmäkoossa. Ryhmäkoko oli keskimäärin vähintään 15 opiskelijaa Turun, Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa, joissa aloituspaikkoja oli jo lisätty. Helsingissä ja Tampereella ryhmäkoot olivat selvästi vielä pienempiä, keskimäärin alle kymmenen opiskelijaa.

Lääkäriliiton opiskelijatutkimuksen mukaan enemmistö lääketieteen opiskelijoista piti opetuksen ryhmäkokoja suurina ja mahdollisuuksia erilaisten toimenpiteiden harjoitteluun riittämättöminä. Opiskelijat toivoivat pienempiä, kuuden oppilaan ryhmiä. Noin kolmanneksen nykyistä pienemmät opetusryhmät olisivat oppimisen kannalta sopivia.

Tulevaisuudessa ryhmäkokojen kasvu on todennäköisesti edessä myös Helsingissä, missä tämän syksyn sisäänottomäärä kasvaa 30 uudella opiskelijalla 150 opiskelijaan. Tampereen yliopistossa aloituspaikkojen lisäys toteutuu kahtena peräkkäisenä vuotena pienemmissä erissä. Tänä vuonna Tampereella aloittaa 117 opiskelijaa, mikä on vain 12 opiskelijaa enemmän kuin viime vuonna.

Luentosali on täynnä

Opiskelijoiden määrän kasvu haastaa nykyiset opetustilat. Kuitenkin kaksi kolmesta opiskelijasta Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistossa piti opetustiloja hyvin opetukseen soveltuvina, viihtyisinä ja nykyaikaisina. Oulun yliopistossa samaa mieltä oli vain joka ­kolmas opiskelija.

Kokonaisuudessaan parhaat arviot opetuksen laadusta ja resursseista antoivat opiskelijat Tampereen yliopistossa, jonka opiskelijamäärä on toistaiseksi tiedekuntien pienin. Tampereen yliopiston opiskelijat olivat tyytyväisimpiä ryhmäopetuksen määrään, ryhmäkokoihin ja mahdollisuuksiin harjoitella erilaisia toimenpiteitä.

Yliopistojen väliset erot häviävät, kun opiskelijat arvioivat opetushenkilökuntaa. Kaikkien viiden yliopiston opetushenkilökunta saa opiskelijoilta hyvät ­arviot pätevyydestä ja motivaatiosta. Opiskelijat kokevat, että opettajat ovat helposti tavoitettavissa, ja että opettajat antavat riittävästi ohjausta.

Lääkäriliitto selvitti opetuksen laatua ja resursseja viime syksynä. Opiskelijakyselyyn vastasi 1 272 opiskelijaa, jotka olivat opiskelleet lääketiedettä 1–5 vuotta viidessä suomalaisessa yliopistossa. Suomen medisiinariliitto ja kandiseurojen koulutusvastaavat olivat alusta alkaen mukana opiskelijakyselyn sisällön ja toteutuksen suunnittelussa.

Piitu Parmanne
tutkija
Suomen Lääkäriliitto
Kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030