Ajan­kohtai­sta

Eikö maantiede 
saa vaikuttaa ensihoitoon?

Avin mukaan maantieteelliset syyt eivät voi olla peruste viiveille, kun potilas tarvitsee hätäensiapua.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ambulanssiweb.jpg

Valvira ja aluehallintovirastot valvovat tänä vuonna tehostetusti sairaan­hoitopiirien järjestämää ensihoitoa. Itä-Suomen aluehallintovirasto kehottaa mm. Etelä-Savon sairaanhoitopiiriä harkitsemaan toimenpiteitä, joiden avulla hätäensiapu tavoittaisi potilaat vähintään valtakunnallisen keskiarvon mukaisesti.

Avi vetoaa perustuslakiin ja edus­kunnan oikeusasiamiehen ratkaisuihin. Niiden perusteella virasto katsoo, että ”maantieteelliset syyt eivät voi olla peruste potilaan tavoittamisen viiveille silloin, kun potilas tarvitsee hätä­ensiapua”.

Miten tämä on mahdollista toteuttaa pitkien etäisyyksien Suomessa, ­ylitarkastaja Päivi Kauppinen Itä-Suomen aluehallintovirastosta?

– Tämä on hyvä kysymys, eikä kukaan ole sanonut, että se olisi helppoa. ­Perustuslain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi asuinpaikan vuoksi. ­Valvonnalla halutaan taata se, että yhden­vertaisuus palveluissa toteutuu.

Voidaanko tässä mitenkään ottaa huomioon käytännön olosuhteita?

– Ajattelen asiaa potilasturvallisuuden kannalta: on kohtuutonta odottaa hätäensiapua useita kymmeniä ­minuutteja. Sairaanhoitopiirien tulisi pohtia keinoja, joilla hätäensiapua tarvitsevat potilaat voitaisiin tavoittaa vähintään valtakunnallisen keskiarvon mukaisesti. Esimerkiksi riskialueella 1, jossa ensihoitotehtäviä on enemmän kuin yksi vuorokaudessa, potilas tulisi tavoittaa 15 minuutissa vähintään 
90 prosentissa kiireellisimmistä A- ja B-luokan tehtävistä.

Miten Etelä-Savon sairaanhoitopiiri 
aikoo reagoida avin päätökseen, ­johtajaylilääkäri Kati Myllymäki?

– Ihmettelemme sitä, että maan­tieteelliset syyt eivät voi olla peruste potilaan tavoittamisen viiveille. Jos 
tämä on fakta, tarvitsisimme Etelä-­Savoon vähintään kaksi helikopteria 
ja 30 ensivasteyksikköä lisää.

– Kyllä me tietenkin avin lausunnon tutkailemme tarkkaan ja seuraamme toteutuneita vasteaikoja. Meillä aikaleimat ovat hyvin tarkkoja, mikä ei välttämättä toteudu kaikkialla Suomessa. Tämä voi vääristää vertailua sairaanhoitopiirien välillä.

Onko teillä mielestäsi nyt 
riittävä ensihoitovalmius?

– Voisi olla hyvä, jos meillä olisi ­esimerkiksi kaksi ensihoitoyksikköä lisää, mutta mikä olisi vaihtoehtois­kustannus? Kun kunnilta ei saada lisää rahaa, vähennetäänkö psykiatriaa, kirurgiaa vai jotain muuta? Meidän pitäisi keskustella siitä, mikä terveydenhuollossa on järkevää ja mitä perustus­laki oikeasti tarkoittaa.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri ei aio ainakaan suoraa päätä lisätä ensi­hoitoyksiköiden määrää, koska tiukassa taloustilanteessa rahat olisivat pois muusta toiminnasta. Onko tämä avin mielestä riittävä perustelu, ylitarkastaja Päivi Kauppinen?

– Sinänsä kustannuksilla ei saisi lain­säädännön näkökulmasta mitään perustella, mutta ymmärrän, että näin se käytännössä on. Toisaalta nykyisilläkin resursseilla voidaan varmasti vielä tehdä paljon. Aina ei tarvita lisää ambu­lansseja, vaan esimerkiksi ensivaste­yksiköitä voitaisiin käyttää nykyistä tehokkaammin ja jatkaa ensihoito­yksiköiden asemapaikkojen uudelleen sijoittelua.

Virpi Ekholm
Kuva: Kaisa Sirén

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030