Ajan­kohtai­sta

Vanhukset hyötyvät kuntosaliharjoittelusta sairaalahoidon jälkeen

Treeni kohentaa lihasvoimaa, tasapainoa, kävelynopeutta ja mielialaa, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve ja kustannukset eivät vähene.

Kuntosaliharjoittelu kohentaa sairaalahoidosta päässeiden, iäkkäiden naisten lihasvoimaa, tasapainoa, kävelynopeutta ja mielialaa. Naisten toimintakyky ei kuitenkaan parane eivätkä kaatumiset vähene, ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarve sekä kustannukset pysyvät entisellään.

Tämä käy ilmi LL Leena Timosen väitöstutkimuksesta, jonka mukaan iäkkäiden kuntosaliharjoittelu on perusterveydenhuoltoon hyvin sopiva ja turvallinen kuntoutusmuoto.

Aineistona oli 68 yli 75-vuotiasta naista, jotka olivat joutuneet akuutin sairauden takia Joensuun terveyskeskuksen vuodeosastolle ja joilla oli liikkumisongelmia sairauden aikana. Naiset jaettiin kuntosaliryhmään tai kotivoimistelijoihin.

Kymmenen viikkoa kestänyt ryhmäharjoittelu sisälsi polven ja lonkkien voimaharjoittelua kuntosalilaitteilla sekä toiminnallisia ja tasapainoharjoitteita.

Kuntosaliharjoittelu paransi polvien ojennusvoimaa, tasapainoa ja kävelynopeutta merkitsevästi verrattuna kotivoimisteluryhmään. Harjoittelu paransi myös mielialaa. Harjoittelun vaikutukset lihasvoimaan, kävelynopeuteen ja mielialaan olivat todettavissa vielä 9 kuukauden kuluttua harjoittelun päättymisen jälkeen.

Väitöstutkimus tarkastetaan Kuopion yliopistossa 27.4.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030