Ajan­kohtai­sta

Hapanmaitotuotteet saattavat hillitä verenpainetta

Peptidejä sisältävät hapatetut maitovalmisteet voivat olla avuksi verenpaineen lääkkeettömässä hoidossa, osoittaa TtM Tiina Jauhiaisen väitöstutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin maidon hapatuksessa muodostuvia bioaktiivisia peptidejä, isoleusiini-proliini-proliinia (Ile-Pro-Pro) ja valiini-proliini-proliinia (Val-Pro-Pro) sisältävän maitovalmisteen vaikutusta pitkäaikaisessa käytössä potilailla, joilla on lievästi kohonnut verenpaine.

Tutkimuksen mukaan 24 tunnin vuorokausiverenpainemittauksessa ero peptidejä saaneen ryhmän ja lumeryhmän välillä systolisen ja diastolisen verenpaineen laskussa oli tilastollisesti merkitsevä. Peptidejä sisältävällä maitovalmisteella näytti olevan edullisia vaikutuksia myös verisuonten toimintaan.

Vastaavia tutkimuksia maitopeptidien vaikutuksista ei ole aikaisemmin tehty.

Kokeellisissa malleissa tehdyissä tutkimuksissa osoitettiin, että Ile-Pro-Pro tripeptidi imeytyy osittain kokonaisena ja jakaantuu elimistössä muun muassa niihin kudoksiin, jotka liittyvät verenpaineen säätelyjärjestelmiin. Plasman proteiineihin tripeptidi ei sitoudu.

Väitöskirjatyö ei antanut lopullista vastausta peptidien verenpainetta alentavasta mekanismista.

– Yhteenvetona voi sanoa, että peptidejä sisältävä hapatettu maitovalmiste alentaa verenpainetta ja vähentää verisuonten jäykkyyttä, joten sen käyttö tukee verenpaineen lääkkeetöntä hoitoa osana muita terveellisiä elämäntapoja, väittelijä toteaa.

Tiina Jauhiaisen väitöskirja "Blood pressure lowering effects of Lactobacillus helveticus fermented milk containing bioactive peptides Ile-Pro-Pro and Val-Pro-Pro; mechanistic, kinetic and clinical studies" tarkastetaan perjantaina 28.9. Helsingin yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030