Ajan­kohtai­sta

Yrtit eivät vaikuta antioksidanttina elimistössä

Antioksidanttivaikutusten on oletettu selittävän kasvisruokavalion terveysetuja.

Yrttien fenoliyhdisteillä ei ole suoria antioksidatiivisia eli hapettumista estäviä vaikutuksia ihmiselimistössä, käy ilmi Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Antioksidanttivaikutusten on oletettu selittävän osittain sitä, että kasvis- ja hedelmäpainotteinen ruokavalio näyttää suojaavan pitkäaikaissairauksilta.

Proviisori Anna Nurmi tutki työssään Lamiaceae-heimon maustekasveja salviaa, timjamia, rosmariinia ja kahta oreganolajiketta. Yrtit sisälsivät voimakkaita vesiliukoisia antioksidantteja, joista suurin osa oli fenolisia happoja.

Nestekromatografisen tutkimuksen mukaan oreganouutteen nauttiminen lisäsi fenolisten yhdisteiden määrää virtsassa merkittävästi, joten ainakin osa uutteen fenolisista komponenteista imeytyi elimistöön.

Kaksoissokkoutetussa, lumekontrolloidussa kliinisessä kokeessa tutkittiin oreganouutteen vaikutuksia elimistön antioksidanttikapasiteettiin tai rasvojen hapettumista kuvastaviin mittareihin terveillä miehillä. Neljä viikkoa kestäneessä ja 45 koehenkilöä käsittäneessä syöttökokeessa ei havaittu lyhyt- tai pitkäaikaisia antioksidanttivaikutuksia yleisesti käytetyillä ja luotettavina pidetyillä mittareilla.

– Fenolisten yhdisteiden lukuisat bioaktiiviset mekanismit koeputkimalleissa sekä epidemiologiset havainnot hedelmä- ja kasvispitoisen ruokavalion hyödyistä viittaavat kuitenkin siihen, että terveyshyötyjä voisi välittyä jonkin muun mekanismin kautta, tutkimuksessa todetaan.

Nurmen väitöskirja "Health from Herbs? Antioxidant Studies on Selected Lamiaceae Herbs in vitro and in Humans" tarkastetaan 29.3.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030