Ajan­kohtai­sta

Kainuulaiset miehet puhuvat terveyskäyttäytymisestä ilman minä-sanaa

Väitöstutkimuksessa kulttuuri ja perinteet tuovat uuden näkökulman miesten terveyskäyttäytymiseen.

Terveyden arvo ohjaa kainuulaisten miesten terveyskäyttäytymistä vasta aikuisiässä eivätkä miehet käytä terveyspalveluja mielellään, todetaan Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Terveystieteiden maisteri Arja Oikarinen analysoi ja kuvasti väitöstutkimuksessaan kainuulaisten miesten terveyskäyttäytymistä, suhtautumista terveyspalveluihin ja sitä, miten miehet puhuvat terveyskäyttäytymisestään. Tutkimusaineisto muodostui 20 syntyperäisen kainuulaisen ja Kainuussa asuvan 36–56-vuotiaan miehen elämäkertahaastattelusta, jossa haastateltavat kertoivat terveyden merkityksestä elämänkulussaan.

Tutkimustulosten mukaan Kainuulaisten miesten elämänkulusta ja kasvuympäristöstä löytyi asioita, joiden avulla miesten terveyskäyttäytymistä ja terveyspalveluihin suhtautumista voidaan ymmärtää. Näitä olivat esimerkiksi sukupolvelta toiselle periytyneet asenteet, lähiympäristön runsas sairastavuus sekä vaikenemisen kulttuuri, jolle on ominaista, että ikävistä asioista ei puhuta.

Kainuulaisten miesten terveyskäyttäytymiseen liittyvästä puheesta löytyi puhetapa, jossa omasta toiminnasta puhutaan yleisesti ilman puhujaan viittaavaa minä-sanaa. Mies saattaa tarkoittaa itseään esimerkiksi sanomalla ”salaatin syöminen on meleko kortilla”. Tällainen puhetapa voi terveydenhuollon asiakastilanteissa antaa kuulijalle vaikutelman, että puhuja ei halua sitoutua omaan toimintaansa ja sen muuttamiseen. Tämä voi johtaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemään virheellisiä tulkintoja asiakkaan voimavaroista ja kyvyistä muuttaa terveystottumuksiaan.

Tutkimus tuotti uutta, kulttuurista tietoa kainuulaisten miesten terveyskäyttäytymisestä ja teki sitä ymmärrettäväksi. Tutkimus tuo uuden näkökulman keskusteluun siitä, miksi ihmiset toimivat terveytensä suhteen niin kuin toimivat. Suomalaisten väestöryhmittäiset terveyserot ovat kasvaneet, ja suurimmista terveysongelmista kärsivät vähän koulutetut ja syrjäseuduilla asuvat miehet. Suomessa väestöryhmien sairastavuus- ja kuolleisuuserot ovat EU-maiden vertailussa suurimpien joukossa.

TtM Arja Oikarisen väitöskirja Kainuulaisten miesten terveyskäyttäytyminen – kulttuurinen näkökulma tarkastetaan 5.9.2008 Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030