Ajan­kohtai­sta

Riskirajat ylittävä alkoholinkulutus on Suomessa yleistä

Alkoholin riskikuluttajat on tärkeää tunnistaa terveydenhuollossa, koska heille juomatapojen muuttaminen on helpompaa kuin alkoholiriippuvaiselle.

Suomalaisista alkoholin suurkuluttajista noin puolet on riskikuluttajia ja puolet alkoholiriippuvaisia. Riskikuluttajat juovat alkoholia terveydelleen vaarallisia määriä, mutta eivät ole varsinaisesti alkoholiriippuvaisia. Riskikuluttajilla on suuri todennäköisyys tulla alkoholiriippuvaisiksi tai saada jokin alkoholin aiheuttama sairaus.

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa suomalaisista 30–64-vuotiaista alkoholin riskikuluttajia oli 5,8 %. Tutkimukseen osallistui 4 477 henkilöä ja se on julkaistu Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä.

– Mielestäni prosenttimäärä on suuri, sillä tutkimuksessa määriteltiin riskikulutuksen rajat melko korkeiksi eli miehille 24 ja naisille 16 alkoholiannosta viikossa edeltäneen vuoden aikana, sanoo tutkija, ylilääkäri Mauri Aalto.

Yleisintä alkoholin riskikulutus oli miehillä, yli 40-vuotiailla ja työttömillä. Riskikuluttajista 73 % ja alkoholiriippuvaisista 82 % oli miehiä. Työttömyys oli yleisempää riskikuluttajilla kuin kohtuukäyttäjillä ja vielä yleisempää alkoholiriippuvaisilla. Kuitenkin tutkimusotoksen riskikuluttajista valtaosa, lähes 80 %, oli työssäkäyviä.

– Alkoholin riskikuluttajat eivät usein itse huomaa, että juomista olisi tarpeen vähentää, sillä alkoholinkäytöstä ei ole vielä aiheutunut heille merkittäviä haittoja. Sen lisäksi he näkevät ympärillään paljon muitakin ihmisiä, jotka juovat yhtä paljon, sanoo Mauri Aalto.

– Alkoholiriippuvuuden lisäksi terveydenhuollossa olisi tärkeää tunnistaa myös alkoholin riskikuluttajat ja tarjota heille neuvontaa, sillä riskikuluttajalle juomatapojen muutos on helpompaa kuin alkoholiriippuvaiselle, Aalto toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030