Ajan­kohtai­sta

Kuinka kauan koeputkihedelmöityksiä kannattaa jatkaa?

Julkisella puolella pyritään tarjoamaan kolme koeputkihedelmöityshoitoa. Sen jälkeen arvioidaan, mikä on onnistumisen mahdollisuus, jos potilas halua jatkaa hoitoja yksityisellä puolella.

Kela asetti viime vuonna yksityissektorilla annettujen koeputkihedelmöityshoitojen suorakorvauksille rajan, jonka mukaan suorakorvaus maksetaan ”automaattisesti” kolmesta hoitokerrasta. Sen jälkeen korvausta on erikseen haettava Kelasta. Korvauksen perusteet eivät kuitenkaan ole muuttuneet aikaisemmasta.

– Linja on aina ollut se, että korvataan tarpeellinen sairaanhoito, eli katsotaan korvaus tapauskohtaisesti. Suorakorvausmenettelyssä potilas saa hoidon suoraan alennettuun hintaan, mutta suorakorvaukselle on jouduttu asettamaan tietyt rajat, ettei kyseessä olisi ihan avoin valtakirja. Sairausperuste ja hoidon tarpeellisuus on kuitenkin arvioitava, sanoo ylilääkäri Marja-Leena Sankari Kelasta.

Kuinka kauan koeputkihedelmöityshoitoja ylipäätään kannattaa jatkaa, dosentti Hannu Martikainen OYS:sta?

– Julkisella puolella pyritään tarjoamaan kolme koeputkihedelmöityshoitoa. Sen jälkeen arvioidaan, mikä on onnistumisen mahdollisuus, jos potilas halua jatkaa hoitoja yksityisellä puolella, Martikainen sanoo.

Hänen mukaansa hoito voi jatkossa onnistua, jos potilaalta on saatu hyviä alkioita jossain kolmesta hoidosta. Jos sen sijaan alkiot olivat joka kerta heikkolaatuisia, ei ennuste ole jatkossakaan kovin hyvä.

– Tietyissä tapauksissa hoitoa on vielä järkevää jatkaa yksityisellä puolella. Hoitojen määrästä on vaikea tehdä sääntöä, joka kattaa kaikki tilanteet. Siinä täytyy luottaa lääkärin ammattitaitoon.

Martikainen muistuttaa, ettei kolme hoitokertaa ole mikään virallinen raja julkisessa terveydenhuollossa. Sen ylittäminen kuitenkin aiheuttaisi vaikeuksia pysyä hoitotakuussa.

– Hoitojen määrä arvioidaan joka kerta erikseen. Pohjana on hoitotakuu, joka lähtee lapsettomuuden hoidossa siitä, että hoitoa voidaan tehdä julkisin varoin, jos sillä on edellytykset onnistua, sanoo professori, osastonylilääkäri Aila Tiitinen HYKS:n Naistenklinikasta.

Onnistumista arvioidaan hänen mukaansa erittäin monin mittarein. Hoito aloitetaan, jos käytettävissä olevilla tiedoilla arvioidaan, että aloitettua hoitoa kohti on 10 prosentin mahdollisuus, että alkion siirto johtaa synnytykseen. Tiitinen ja Martikainen muistuttavat, että yhteen hoitokertaan saattaa sisältyä useita alkionsiirtoja.

– Yksi hoitokerta ei tarkoita pelkästään yhtä alkionsiirtoa, vaan siihen kuuluu myös mahdollisten pakastettujen alkioiden siirrot. Jos potilaalle on tehty kolme hoitokertaa, joissa on tuoresiirto ja kaikissa lisäksi kolme pakastetun alkion siirtoa, on alkionsiirtoja yhteensä 12, Aila Tiitinen kuvaa.

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030