Ajan­kohtai­sta

Energiajuomien tauriinista ja glukuronolaktonista ei tarvitse huolestua

Terveyden kannalta huomattavasti haitallisempi energiajuomien ainesosa on kofeiini, toteaa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA:n tieteellisen lausunnon mukaan energiajuomien säännöllisestä nauttimisesta aiheutuva altistuminen tauriinille ja glukuronolaktonille ei ole turvallisuuden kannalta huolestuttavaa. Energiajuomia ei kuitenkaan suositella lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi.

EFSA:n elintarvikkeiden lisäaineita ja elintarvikkeisiin lisättäviä ravintoaineita käsittelevä lautakunta katsoo, että huolta tauriinin mahdollisista haittavaikutuksista aivoihin ja glukuronolaktonin mahdollisista haittavaikutuksista munuaisiin voidaan pitää aiheettomina. Lautakunta toteaa kuitenkin, että erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten osalta energiajuomien tämänhetkisestä kulutuksesta tulisi kerätä lisää tietoa.

Tauriinia ja glukuronolaktonia on luonnollisina ainesosina ruoassa, ja ne ovat ihmisen normaaleja aineenvaihduntatuotteita. Tauriinia on runsaasti mm. lihassa, kalassa ja äyriäisissä ja glukuronolaktonin esiastetta kasvikunnan tuotteissa. Energiajuomissa niitä on kuitenkin paljon suurempina pitoisuuksina. EFSA:n lausunnon mukaan tauriinin ja glukuronilaktonin runsaastakaan nauttimisesta ei näyttäisi olevan haittaa.

Energiajuomien kofeiinista on enemmän haittaa kuin tauriinista ja glukuronilaktonista, todetaan lausunnossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030