Ajan­kohtai­sta

Uusi työkalu alkoholihaittojen ehkäisyyn työpaikoilla

Parhaat tulokset työkalun käytöstä saadaan henkilöstöryhmien ja työterveyshuollon yhteistyönä.

Työterveyslaitos on kehittänyt yhteistyössä työpaikkojen kanssa A-Step -työkalun alkoholihaittojen ehkäisyyn. A-Step sisältää malleja alkoholista puhumiseen, toimintatapoihin, yhteistyöhön työterveyshuollon kanssa sekä päihdeohjelman päivittämiseen.

Alkoholi ja työterveys -tutkimuksen tulokset osoittivat, että alkoholihaitat näkyvät vahvasti työpaikkojen arjessa. Tutkimuskyselyyn vastasi vuonna 2007 yhteensä 2024 henkilöä neljältä eri toimialalta ja kahdeksalta eri työpaikalta. Liki puolet (48 prosenttia) vastaajista oli havainnut työpaikallaan alkoholihaittoja viimeisen vuoden aikana.

Alkoholihaitoista ei ole tapana puhua virallisesti työpaikoilla ennen kuin työntekijän havaitaan olevan krapulassa tai humalassa. Tutkimuksen mukaan asenteet työpaikkojen alkoholihaittojen esiin nostoon ja ehkäisevälle työlle ovat kuitenkin erittäin myönteiset.

Lähes kaikki (98 prosenttia) kyselyyn vastanneista olivat sitä mieltä, että tilanteeseen tulee puuttua, jos alkoholi haittaa työtä. Enemmistö katsoi, etteivät haitat ole vain yksityisasia ja mitä enemmän alkoholiasioista tiedetään työpaikalla sitä parempi. Samalla kuitenkin vain 3 prosenttia vastaajista tunsi oman työpaikkansa päihdeohjelman.

A-Stepin avulla luodaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt arjen toimintaan, keskustella työpaikan käytännöistä alkoholiasioissa, täydentää työpaikkaselvityksiä ja kehittää päihdeohjelmaa. Kehittämistyöhön tarvitaan johdon sitoutuminen ja tuki. Työterveyslaitos tarjoaa koulutusta A-Stepin käyttöönottoon, työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyön kehittämiseen ja esimiehille alkoholiasioista puhumiseen.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030