Ajan­kohtai­sta

Vaikea lapsuus lisää sairastumisriskiä aikuisena

Psykologiset tai sosiaaliset vastoinkäymiset lapsen kymmenen ensimmäisen elinvuoden aikana lisäävät hänen riskiään sairastua aikuisena.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Onnetonlapsi-Pixmac000000336319.jpg

Yksilöillä, jotka kokevat lapsuudessaan psykologisia tai sosiaalisia vastoinkäymisiä, voi olla pysyviä emotionaalisia, immunologisia ja metabolisia häiriöitä. Ne saattavat auttaa selittämään, miksi tällaiset ihmiset sairastuvat muita helpommin aikuisina, todetaan Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

32 vuotta kestäneeseen seurantatutkimukseen osallistui 1 037 ihmistä, jotka syntyivät Uudessa-Seelannissa vuosina 1972–1973. Lasten kymmenen ensimmäisen elinvuoden aikana arvioitiin heidän altistumisensa kolmelle psykososiaalisesti haitalliselle kokemukselle: sosioekonomisesti heikoille elinoloille, huonolle kohtelulle ja sosiaaliselle eristyneisyydelle.

Kun tutkittavat olivat 32-vuotiaita, heidän terveydentilansa selvitettiin. Niillä, joiden lapsuus oli vaikea, esiintyi muita todennäköisemmin masennusta, korkeita tulehdusarvoja ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöitä, kuten ylipainoisuutta, korkeaa verenpainetta ja veren korkeaa kolesterolipitoisuutta.

Tutkimuksen mukaan lapsuuden kokemukset olivat taustalla 31,6 %:ssa masennustapauksista. Korkeista tulehdusarvoista 13 % ja metabolisen oireyhtymän riskiä ennustavista biomarkkereista 32,2 % oli tutkijoiden arvion mukaan yhteydessä tutkittujen lapsuudenkokemuksiin. Vaikutukset olivat havaittavissa riippumatta samanaikaisista riskitekijöistä kuten perhehistoriasta, pienestä syntymäpainosta tai lapsuusiän korkeasta painoindeksistä.

– On jo pitkään tiedetty, että iän myötä yleistyviin sairauksiin johtavat patofysiologiset prosessit voivat käynnistyä jo lapsuudessa, tutkijat kirjoittavat.

– Lasten terveellisten psykososiaalisten kokemusten edistäminen on välttämätön ja mahdollisesti myös kustannustehokas keino ehkäistä iän myötä yleistyviä sairauksia.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030