Ajan­kohtai­sta

Mitä uutta NGAL antaa?

Nefrologit pitävät munuaisten tutkimisen uutta merkkiainetta vallankumouksellisena. Siitä hyötyvät muutkin kuin alan lääkärit.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kidneys.jpg

Munuaisten tutkimiseen on tullut uusi merkkiaine, NGAL. Mitä uutta se antaa, nefrologian erikoislääkäri Mikko Haapio HUS:sta?

– Pitkään käytössä ollut plasman kreatiniini kuvastaa munuaisten toimintaa, kun taas NGAL on akuutin vaurion merkkiaine. Pitoisuus nousee sekä virtsassa että veressä jo noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun vaurio on tullut. Kreatiniinia mittaamalla vaurion näkymiseen kuluu noin kaksi päivää, NGAL:n avulla sen saa tietää lähestulkoon heti. Munuaislääkärit pitävät tätä aika vallankumouksellisena, sillä aiemmin meillä ei ole ollut käytössä mitään tällaista.

Miten NGAL auttaa kliinikkoja?

– Jos epäillään, että on tapahtunut munuaisvaurio esimerkiksi leikkauksen yhteydessä tai kun on annettu röntgenvarjoainetta vereen, me näemme sen heti ja voimme ryhtyä suojelemaan munuaisia. Ensisijaisesti tästä hyötyvät nefrologit ja erilaisilla teho-osastoilla töissä olevat anestesiologit ja tehohoitolääkärit. Uskoisin, että se tulee pian myös kardiologien käyttöön esimerkiksi varjoainekuvausten yhteydessä ja jossain kohden myös päivystyspoliklinikoille.

Missä merkkiaineen mittausta käytetään tällä hetkellä?

– Ei vielä kovin monessa paikassa Suomessa. HUSLABiin se tuli marraskuussa. TYKS:ssä analyysi on sisäänajossa ja alustavasti sitä on suunniteltu otettavaksi käyttöön ainakin Kuopiossa, mutta muualla se ei vielä ole kliinisessä käytössä. Uskon kuitenkin, että NGAL ja pian myös muiden uusien munuaisvaurion merkkiaineiden käyttö tulee lähivuosina saamaan vahvan jalansijan kliinisessä työssä.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030