Ajan­kohtai­sta

Ikääntyneiden uudet ravitsemussuositukset kiinnittävät huomiota D-vitamiinin saantiin

Yli 60-vuotiaiden ravitsemusongelmiin tulee puuttua suunnitelmallisesti mahdollisimman varhain.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000031311047.jpg

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa ympäri vuoden.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet ikääntyneiden ravitsemussuositukset korostavat myös sitä, että ravitsemukselliset tarpeet ikääntymisen eri vaiheissa pitää ottaa huomioon.

– Kun ihminen sairastaa, keho kuluttaa ravintoainevarastojaan. Silloin ravintolisien käyttö on aiheellista, sanoo ETT Merja Suominen Suomen muistiasiantuntijoista. Suominen on ollut mukana laatimassa ikääntyneiden ravitsemussuosituksia.

Ravitsemustila tulisi arvioida terveys-, hoiva- ja tukipalveluissa seuraamalla ikääntyvien painoa ja käyttämällä ravitsemustilan arviointiin kehitettyjä menetelmiä.

Suomisen mukaan myös proteiinin riittävään saantiin tulee kiinnittää huomiota, koska sen hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ihmisen ikääntyessä.

– Ikääntyneen olisi hyvä saada noin 100 grammaa proteiinia vuorokaudessa. Varsinkin kaikkein iäkkäimmät saattavat saada proteiinia ja muita suojaravinteita vähemmän kuin pitäisi.

Lisätietoja: www.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta.

Ulla Toikkanen

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030