Ikääntyneiden uudet ravitsemussuositukset kiinnittävät huomiota D-vitamiinin saantiin
Yli 60-vuotiaiden ravitsemusongelmiin tulee puuttua suunnitelmallisesti mahdollisimman varhain.
Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa ympäri vuoden.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet ikääntyneiden ravitsemussuositukset korostavat myös sitä, että ravitsemukselliset tarpeet ikääntymisen eri vaiheissa pitää ottaa huomioon.
– Kun ihminen sairastaa, keho kuluttaa ravintoainevarastojaan. Silloin ravintolisien käyttö on aiheellista, sanoo ETT Merja Suominen Suomen muistiasiantuntijoista. Suominen on ollut mukana laatimassa ikääntyneiden ravitsemussuosituksia.
Ravitsemustila tulisi arvioida terveys-, hoiva- ja tukipalveluissa seuraamalla ikääntyvien painoa ja käyttämällä ravitsemustilan arviointiin kehitettyjä menetelmiä.
Suomisen mukaan myös proteiinin riittävään saantiin tulee kiinnittää huomiota, koska sen hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ihmisen ikääntyessä.
– Ikääntyneen olisi hyvä saada noin 100 grammaa proteiinia vuorokaudessa. Varsinkin kaikkein iäkkäimmät saattavat saada proteiinia ja muita suojaravinteita vähemmän kuin pitäisi.
Lisätietoja: www.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta.
Ulla Toikkanen
Kuva Pixmac