17 miljoonaa euroa suomalaiseen lääkekehitykseen
Euroopan unioni ja eurooppalainen lääketeollisuus rahoittavat 17 miljoonalla eurolla Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) ja Helsingin yliopiston koordinoimaa PREDECT-tutkimushanketta.
– Merkittävä määrä laboratoriovaiheessa hyvinkin lupaavilta vaikuttavista syöpälääkkeistä osoittautuu kliinisissä kokeissa tehottomiksi. Tämä viestii muun muassa siitä, että nykyään käytössä olevat syöpämallit eivät kykene riittävän hyvin mallintamaan ihmisen syöpäkasvainten tavattoman suurta monimuotoisuutta ja vaihtelua potilaasta toiseen, sanoo PREDECTin akateeminen koordinaattori, FT Emmy Verschuren.
PREDECT:n tavoitteena on kehittää uusia innovatiivisia syöpämalleja sekä teknologioita käytettäväksi uusien syöpälääkeaihioiden prekliinisessä - hoitotutkimuksia edeltävässä - arvioinnissa ja testauksessa. Näin pystyttäisiin jo alkuvaiheessa karsimaan pois mahdollisimman monet sellaiset lääkkeet, jotka kliinisissä tutkimuksissa osoittautuvat teholtaan riittämättömiksi. Tämä tehostaisi lääkekehitystä ja säästäisi kustannuksia.
PREDECT on osa maailman suurinta julkisen ja yrityssektorin yhteishanketta, IMIä (The Innovative Medicines Initiative), jota Euroopan komissio ja EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) rahoittavat yhdessä kahdella miljardilla eurolla. IMI tukee uusien lääkkeiden kehittämistä ja pyrkii lisäämään Euroopan biolääketieteellisen sektorin ja teollisuuden globaalia kilpailukykyä ja tasoa.
– PREDECT-hankkeessa tehdäään systemaattisia laajoja tutkimuksia läpi erilaisten syöpämallien, verraten tuloksia potilaiden syöpäkasvaimista saataviin tuloksiin. Jos pääsemme tavoitteeseemme, onnistumisen mahdollisuudet syöpälääkkeiden kehittämisessä paranevat huomattavasti, toteaa FIMMin johtaja, professori Olli Kallioniemi.
PREDECT:ssä on mukana yhdeksän akateemista tutkimuslaitosta, kolme pientä biotekniikkayritystä ja seitsemän suurta lääketeollisuuden yritystä. Suomalaisen syöpätutkimuksen korkeasta tasosta kertoo se, että Suomen molekyylilääketieteen instituutin ja Helsingin yliopiston koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Suomesta myös muun muassa Orion Pharma, VTT ja BMGen Ltd.