A(H1N1) -rokote tarvittaessa pikavauhtia käyttöön
Lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen Suomelle toimittama A(H1N1) -rokote voidaan ottaa käyttöön ennen EMEA:n myyntilupaa, jos sen turvallisuus ja teho on todennettu.
Sosiaali- ja terveysministeriö tai Lääkelaitos voivat halutessaan päättää rokote-erän kulutukseen luovuttamisesta joko tartuntatauti- tai lääkelain nojalla, jos rokotteella ei ole myyntilupaa sen saapuessa Suomeen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityistutkija
Rose-Marie Ölander
sanoo.Ensimmäistä rokote-erää, yhteensä 250 000 annosta odotetaan saapuvaksi Suomeen syyskuun puolivälissä. Arvio on GSK:n oma.
Ölanderin mukaan STM ja THL käyvät parhaillaan vuoropuhelua rokotusstrategiasta eli siitä, ketkä saavat rokotteen ensin.
- Ensimmäisenä rokotetaan terveydenhuollon henkilöstö, riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat ja lapset, mutta rokotuksen järjestys ei ole vielä selvillä, Ölander toteaa.
Kunhan rokote on valmis, GSK toimittaa sitä Suomeen neljännesmiljoonan viikkovauhdilla. Koko väestön rokottaminen kestää viisi kuukautta.
Myyntilupa jopa viidessä päivässä
Rokotevalmistajista GSK, Novartis ja Baxter ehtivät saamaan influenssapandemian varalle kehitetylle mallirokotteelleen EMEA:n myyntiluvan ennen sikainfluenssapandemian puhkeamista. Tämän ansiosta EMEA voi myöntää niiden A(H1N1) -rokotteille myyntiluvan nopeutetulla käsittelyllä noin viidessä päivässä, sanoo GSK:n asiantuntijalääkäri
Taneli Puumalainen
.Suomeen toimitettava rokote perustuu Puumalaisen mukaan Suomen GSK:lta aiemmin tilaamaan prepandeemiseen lintuinfluenssa H5N1-rokotteeseen. Prepandeeminen mallirokote muutetaan täsmärokotteeksi lisäämällä siihen torjuttavan viruksen antigeeni.
Kaikki tällä hetkellä valmistettavat A(H1N1) -täsmärokotteet perustuvat WHO:n eristämään ja kasvattamaan sikainfluenssaa aiheuttavaan viruskantaan, jonka WHO on jakanut rokotteita valmistaville lääkeyhtiöille.
- Kiireestä huolimatta jokainen valmistaja hakee itse rokotteelleen hyväksynnän ja myyntiluvan. Vaikka siemenkanta on yhteinen, rokotteet ovat teknisesti erilaisia. EMEA:lla on tiukat kriteerit rokotteiden teholle ja turvallisuudelle. Jokaisen myyntiluvan saavan pandemiarokotteen tulee täyttää nämä kriteerit, Puumalainen sanoo.