Ääniharavat odottavat kiinnostavaa valtuustokautta
Lääkäriliiton jäsenet ovat valinneet uuden valtuuskunnan. Vaalin äänikuningattareksi nousi Erikoislääkäriyhdistyksen
Anneli Larmo
Psykiatrien vaaliliitosta. Hän keräsi 159 ääntä. Edellisten vaalien tapaan äänikuningas oli ErikoislääkäriyhdistyksenPekka Anttila
Suomen sisätautilääkärit -vaaliliitosta 157 äänellään. Äänestysprosentti oli 48,8.Vilpittömästi hämmästyneenä äänisaalistaan Larmo arvelee, että ääniä on tuonut se, että hän on sekä psykiatri että yksityislääkäri.
- Äänimäärään vaikutti mahdollisesti se, että olen naispsykiatri ja olen ajanut naisten asiaa psykiatriassa. Psykiatrian alalla on kovasti paineita. Psykiatrit kokevat suuria vaikeuksia työssään eivätkä pysty säätelemään itse työtänsä. Ehkä he ovat halunneet saada oman äänitorvensa valtuuskuntaan.
Psykoanalyytikko ja koulutusanalyytikko Larmo kertoo psykoterapian aseman olevan yksityissektorilla ongelmallinen. Ala poikkeaa muista muun muassa sairausvakuutuskorvausten suhteen.
- Psykoterapiassa hoito on kallista ja lääkärin on itse vaikea määrätä hoidon hintaa. Muilla aloilla sv-korvaukset ovat nousseet, mutta psykoterapiassa ne ovat laskeneet. Se on epäoikeudenmukaista ja siihen pitäisi voida puuttua.
Larmo kertoo leipätyössään antoisinta olevan työnohjauksen julkisella sektorilla. Hän toimii sekä aikuisten että lasten psykiatristen työryhmien ja sairaalaosastojen työnohjaajana Helsingissä.
- Siinä työssä näen, missä pinteessä psykiatrit ovat kentällä.
Terveydenhuoltolaki näkyy valtuuskunnassa
Valtuuskunnassa Larmo aloittaa joulukuussa toisen kolmivuotiskautensa. Hän kertoo valtuuskuntatyön mielekkyyden motivoineen jatkokaudelle. Larmon mukaan valiokuntien työhön hän pystyy osallistumaan rajallisesti yksityislääkärin työnsä vuoksi, mutta Erikoislääkäriyhdistyksen hallituksessa "on hyvä mahdollisuus ideoida ja esittää ajatuksia".
- On vaikea sanoa, mitä voin saada valtuuskunnassa aikaan, mutta ainakin pidän psykiatrian ongelmia valtuuskuntalaisten mielissä. Valtuuskunnassa haluan myös muistuttaa, että Lääkäriliitto on myös yksityisellä sektorilla toimivan lääkärin liitto.
Hän uskoo, että seuraavalla valtuuskuntakaudella työn perustana on todennäköisesti uusi terveydenhuoltolaki.
- Meidän on vaikutettava siihen, että laista tulee toimiva lääkärin näkökulmasta. Siinä on omat ongelmansa, kun erikoissairaanhoitoa halutaan jalkauttaa perusterveydenhuoltoon. On mietittävä tarkkaan millainen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyö johtaa parhaaseen tulokseen eikä turhauta kummankaan sektorin lääkäreitä.
- Eräs Selyssä esitetty ehdotus on, että perusterveydenhuollon lääkärit "erikoistuisivat" esimerkiksi työskentelemällä välillä sairaalassa. Psykiatriassa puolestaan on saatu hyviä kokemuksia konsultoivan psykiatrin ja psykiatrian erikoissairaanhoitajien toimien perustamisesta perusterveydenhuoltoon.
Myös lääkäreiden perus- ja jatkokoulutus sekä päivystykseen liittyvät kysymykset ovat äänikuningattaren mukaan tärkeitä aiheita valtuuskunnassa.
Anttila: Liiton olemuksesta on keskusteltava
Lääkäriliiton konkarivaikuttaja Pekka Anttila kohosi jälleen valtuuskunnan vaalien äänikuninkaaksi. Useissa eri liiton luottamustehtävissä toiminut sisätautilääkäri uskoo äänisaaliinsa johtuvan siitä, että kollegat ovat seuranneet hänen työtään ja toimintaansa pitkäjänteisesti.
- Sanoisin, että äänet tulivat sekä näytön että tuttavuuden perusteella. Äänestäjät tietävät poliittiset linjani ja ovat niistä samaa mieltä kanssani. Yhdessä tekemisen ja yhteistyön linja toimii.
Anttilan mukaan vaalien äänestysprosentin kohoaminen on hieno asia, vaikkakin se tuli kovan vaalityön tuloksena.
- Nousu on kuitenkin vähäinen. Meidän on käytävä jatkuvaa keskustelua liiton kiinnostavuudesta ja äänestysprosentin kohottamisesta nykyisestä.
Valtuuskunnan paikkajakauma kuvastaa Anttilan mukaan kiitettävän hyvin lääkärikuntaa kokonaisuutena.
- Olen toki pahoillani, että oma ryhmäni Erikoislääkäriyhdistys menetti suuren paikkamäärän. Uuden ryhmän mukaantulo on kuitenkin demokratian kannalta ilahduttava asia. Toivottavasti saamme seniorilääkäreiden joukosta lisää viisautta keskusteluun.
Lääkäreiden ja potilaiden asiat kuntoon
Nyt valitun valtuuskunnan roolina äänikuningas kokee huolenpitämisen siitä, että sekä lääkäreiden että potilaiden asiat ovat asiallisesti hoidettu.
- Edellytyksenä lääkärikunnan hyvinvoinnille on se, että lääkäreillä on mahdollisuus hoitaa potilaiden asiat hyvin. Tämän eteen valtuuskunnan täytyy tehdä työtä, Anttila sanoo.
Valtuuskunnan Anttila uskoo tarttuvan tiukasti terveydenhuollon tämänhetkisiin ja tuleviin haasteisiin. Perusterveydenhuollon alueella on tehtävä lisää työtä hyvien ja pysyvien toimintatapojen löytämiseksi.
Erikoissairaanhoidossa on Anttilan mukaan löydettävä järkevät tavat järjestää päivystys. Hänen mukaansa päivystyksen maksimipituus voisi olla 17 tuntia.
- Tarpeeksi suurissa yksiköissä on mahdollisuus järjestää riittävä miehitys päivystyksiä varten. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä tulee parantaa, mutta ratkaisu ei ole erikoislääkärien irrottaminen nykyisistä työyhteisöistä.
Aluesairaalajärjestelmään ei pidä palata.
Anttila toivoo huomiota kiinnitettävän myös erikoislääkärien eläköitymiseen tulevina vuosina julkisella sektorilla.
- Osaavan työvoiman saatavuudesta tulevaisuudessa on huolehdittava, jotteivät työssä jatkavat lääkärit kuormitu liikaa.
Lähes puolet valtuuskunnasta vaihtui
Vaalin vahvistamattoman tuloksen mukaan Perusterveydenhuollon vaalirengas sai 1 995 ääntä, joilla tuli valituksi 11 lääkäriä. Myös nykyisessä valtuuskunnassa istuu 11 jäsentä Perusterveydenhuollon vaalirenkaasta. NLY! -vaalirengas keräsi 3 791 ääntä, mikä toi 21 valtuuskuntapaikkaa. Määrä nousi kahdella nykyisestä. Erikoislääkäriyhdistyksen vaalirengas sai yhteensä 4 168 ääntä, jolla irtosi 23 paikkaa valtuuskunnasta. Erikoislääkäriyhdistys menetti seitsemän paikkaa nykyisestä.
Uutena ryhmänä vaalissa oli mukana Kokemus käyttöön -seniorilääkärien vaaliliitto, joka keräsi 1 066 ääntä. Äänimäärällä seniorilääkärit saivat viisi jäsentä valtuuskuntaan.
Vaalin äänestysprosentiksi tuli 48,8. Äänestysprosentti nousi edellisvaaleista 1,2 prosenttiyksikköä. Vaalissa annettiin yhteensä 11 020 ääntä.
Valtuuskuntaan valittiin 60 lääkäriä. Heistä 33 jatkaa työtään valtuuskunnassa ja uusia jäseniä on 27. Valtuuskuntaan oli ehdolla 347 jäsentä.
Valtuuskunta valittiin vuosiksi 2010-2012. Uusi valtuuskunta kokoontuu ensimmäisen kerran 11.-12.12.2009. Kokouksessa valtuuskunta valitsee joukostaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Nykyisen valtuuskunnan puheenjohtaja Kari Pylkkänen ei asettunut vaalissa ehdolle.
Katso vaalin vahvistamaton tulos sivuilta 3876-8. Vaaleja käsitellään myös sivuilla 3809 ja 3875.