Äänimaailma koheni Acutassa
TAYS:n yhteispäivystyksen tarkkailualueen remontissa kohennettiin myös akustiikkaa. Huonevaimennuksen eli akustoinnin lisäksi tiloihin asennettiin puheenpeittoäänijärjestelmä, joka tarkoittaa puheääntä peittävää tasaista taustahuminaa.
Tarkoituksena oli lisätä yksityisyyttä ja helpottaa henkilökunnan keskittymistä. Työterveyslaitos tutki tilannetta ennen ja jälkeen korjaustöiden.
Tutkimuksessa mitattiin huoneakustiikkaa ja selvitettiin henkilökunnan kokemuksia tätä varten kehitetyllä sisäympäristökyselyllä. Melutaso tiloissa laski, vaikka yhteispäivystyksen myötä henkilökunnan ja potilaiden määrä kasvoi. Peiteäänijärjestelmän taustahuminan synnyttämät desibelit eivät lisänneet melualtistusta.
- Puheäänten haitat ja ääniympäristön stressaavuus vähenivät, kertoo Työterveyslaitoksen tutkija Valtteri Hongisto.
Yksi osa häiritseviä ääniä jäi tutkimuksessa ratkaisematta: puhelinten, hälytyslaitteiden ja hakulaitteiden aiheuttama melu haittaavat työtä yhä erittäin paljon.
- Niihin ei tässä tutkimuksessa puututtu. Suurin melun lähde on kuitenkin ihmisten oma toiminta ja siinä saatiin parannuksia aikaan.
Hongisto arvioi, että äänimaailmaan ei vielä kiinnitetä riittävästi huomiota sairaaloissa. Ääniolosuhteiden suunnittelussa on keskitytty äänieristämiseen. Nykyiset ohjearvot eivät ota huomioon puheyksityisyyden puutteesta ja melun aiheuttamista keskittymisvaikeuksista syntyviä haittoja. Avotoimistoissa meluntorjuntaan on jo alettu puuttua uusin ohjein ja keinoin, ja samoja periaatteita voitaisiin soveltaa sairaaloissakin.