Ainutlaatuista tietoa nivelreuman synnystä
Työterveyslaitoksen tutkimus osoitti, että työkin voi sairastuttaa nivelreumaan.
Työikäisiä nivelreumaa sairastavia on noin 35 000, joista puolet on joutunut luopumaan työstään.
Osa sairastumisista johtuu työstä, todetaan Työterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Kansaneläkelaitoksen tutkimuksessa. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen tutkimus, jossa on selvitetty nivelreuman esiintyvyyttä ammattiryhmittäin ja työssä esiintyvien altisteiden vaikutusta nivelreuman syntyyn.
Riskialttiita töitä löytyy esimerkiksi kaivoksista, kuljetusalalta sekä maa- ja metsä- ja puutarhataloudesta, joissa voidaan joutua työskentelemään kosteassa, kylmässä tai pölyisessä ympäristössä. Myös metallitehtaissa ja valimoissa sairastutaan helpommin nivelreumaan kuin muussa teollisuudessa.
Alueelliset erot eivät selitä sairastumisriskiä
Nivelreumaa sairastetaan eniten maatalousvaltaisissa Koillis-Suomessa, Kainuussa ja Etelä-Savossa. Myös Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Pohjanmaan luvut olivat korkeita. Naiset sairastivat nivelreumaa enemmän kuin miehet – maan koillis- ja luoteisosissa jopa kaksi kertaa enemmän.
– Maataloudessa nivelreuman esiintyminen liittyi karjatalouteen, mutta ei viljan viljelyyn. Lypsykarjataloudessa mm. heinä ja karjan aiheuttamat ammoniakki- ja metaanipäästöt voivat altistaa nivelreumalle, kertoo dosentti, vanhempi tutkija Riitta-Sisko Koskela Työterveyslaitoksesta
Korkeimmat riskiluvut olivat miehillä kaivos- ja louhintatyön, tekstiilityön, kuljetus- ja liikennetyön, lasi-, keraamisen ja tiilityön ammateissa sekä rautatehdas-, metallitehdas-, takomo- ja valimotyön ammateissa. Naisilla korkeimmat riskiluvut olivat rautatehdas-, metallitehdas-, takomo- ja valimotyön, maa-, metsä- ja puutarhatalouden ja eläintenhoidon, pesu- ja silitystyön sekä posti- ja lähettityön ammateissa.
Tutkimuksessa sairastuneet ilmoittivat kärsineensä työssään verrokkeja enemmän kylmästä, kosteudesta, vedosta ja tärinästä. Muita haitallisia altisteita olivat pölyt, savimineraalit, synteettiset mineraalikuidut, karbonaattimineraalit, sementti ja betoni sekä hyönteiset, loiset ja madot. Työ oli usein fyysisesti raskasta ja sisälsi yksipuolisia työliikkeitä.
Ulla Järvi