Ajan­kohtai­sta

Ajoterveysasetuksessa painotetaan sairauksien arvioimista kokonaisuutena

Vaikka henkilön mikään sairaus yksinään ei erityisesti heikentäisi ajokykyä, sairauksien yhteisvaikutus voi tarkoittaa merkittävää ajokyvyn heikentymistä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000077914511.jpg

Vaikka henkilön mikään sairaus yksinään ei heikentäisi ajokykyä merkittävästi, sairauksien yhteisvaikutus voi tarkoittaa merkittävää ajokyvyn heikentymistä.

Uuden asetuksen mukaan näöntarkkuusvaatimukset lievenevät, mutta niistä säädetään entistä tarkemmin. Jos kuljettaja on menettänyt näön toisesta silmästä, hänen on odotettava sopeutumisaika ja suoritettava sen jälkeen ajokoe.

Kuorma-auto-, linja-auto- ja taksikuljettajien on uuden asetuksen mukaan mahdollista korvata liikuntarajoitteen aiheuttamaa toimintakyvyn vajetta ajonhallintalaitteella, esimerkiksi automaattivaihteilla. Diabetesta tai epilepsiaa sairastavien kuljettajien kohdalla voidaan käyttää aiempaa enemmän tapauskohtaista harkintaa ajoterveyttä arvioitaessa. Munuaissairauksien, elinsiirrännäisten, keinotekoisten implanttien, neurologisten sairauksien ja psyykkisten häiriöiden vaikutusta ajokykyyn on arvioitava.

Päihdehäiriöinen henkilö ei täytä ajoterveysvaatimuksia. Ajoterveysvaatimukset voivat kuitenkin täyttyä, jos henkilö käyttää alkolukolla varustettua autoa. Jos päihderiippuvaiseksi arvioitu henkilö osoittaa olleensa raittiina riittävän pitkän ajan, hänen ajo-oikeutensa voidaan palauttaa. Tähän tarvitaan päihdealaan perehtyneen lääkärin lausunto ja säännöllinen seuranta. Ajo-oikeuden palauttamisen jälkeen henkilön terveyttä on seurattava vähintään vuosittain, kunnes häntä ei enää ole pidettävä päihderiippuvaisena.

Sosiaali- ja terveysministeriö päivittää ajoterveyden arvioinnissa käytettävät lomakkeet ja ohjeet vastaamaan uusia vaatimuksia. vanhat lomakkeet ovat soveltaen lääkärien käytössä, kunnes uudet lomakkeet on vahvistettu. Myös aiempia ohjeita voidaan soveltaa niiden sairauksien osalta, joita ei käsitellä uudessa asetuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi ajoterveysasetuksen 25.11.2011. Asetus tulee voimaan 30.11.2011. Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan lääkäreille järjestetään koulutusta uusien säännösten toimeenpanon tueksi.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030