Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2011 vsk 66 s. 3011

Akateemisille pätkätyöläisille oma kuntoutusmalli

Essi Kähkönen

Iso kasa stressiä, huoli huomisesta ja nuorella iällä ilmeneviä terveysongelmia, jopa työkyvyttömyyttä - tätä kaikkea on monen akateemisen pätkätyöläisen arki. Huoli pätkätyötutkijoista sai Kelan ja Valtion työsuojelurahaston käynnistämään muutama vuosi sitten kohderyhmälle soveltuvan TUULI-kuntoutushankkeen.

Hankkeessa yritettiin löytää kuntoutusmalli, joka soveltuisi pätkätöitä tekevien tutkijoiden auttamiseen. Helsingin yliopistosta valitut osallistujat saivat kukin seitsemän kuntoutuspäivää, joita seurasivat yksilölliset palautteet.

- Loppuyhteenvedossa huomattiin, että osallistujien voimavarat todellakin vahvistuivat, kertoo hankkeen toteuttaneen Kuntoutussäätiön tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mika Ala-Kauhaluoma.

Tärkein kuntouttava tekijä oli vertaistuki. Kuntoutujat tapasivat ryhmissä, joissa pohdittiin yhdessä jokaisen elämäntilannetta ja ammatillista identiteettiä.

- Tutkijan rooli on monella hakusessa, kun työ on määräaikaista ja usein projektiluonteista. Moni miettii, onko yliopisto sittenkään minun juttuni, kiinnitynkö kunnolla työelämään ja mitä tulevaisuus tuo.

Lue myös

Kuntoutujien keski-ikä oli hieman alle 40 vuotta. Moni kertoi lääkärille, psykologille ja työfysioterapeutille suoranaisista terveysongelmista.

- Akateemisen pätkätyöläisen työ on erittäin kuormittavaa. Heillä on runsaasti jaksamiseen, uneen ja stressinhallintaan liittyviä vaikeuksia, Ala-Kauhaluoma tiivistää.

Kuntoutusmalli saa jatkorahoitusta Kelalta, mutta osallistujia otetaan yhä vain Helsingin yliopistosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030