Akuuttiin leukemiaan löytyi uusia yksilöllisiä hoitomuotoja
Kohdennetut hoitomallit löytyivät geenitiedon ja lääkeseulonnan avulla, käy ilmi väitöstutkimuksesta.
Sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Mika Kontron väitöstutkimuksen tavoitteena oli löytää yksilöllistettyjä hoitomuotoja sekä lääkevastetta ennakoivia tekijöitä akuuttiin leukemiaan sairastuneille potilaille. Akuutin myelooisen leukemian (AML) hoito on perustunut samoihin lääkeaineisiin 1970-luvulta.
Tutkimusmenetelminä käytettiin eksomi- ja RNA-sekvensointimenetelmiä sekä tutkimusryhmän kehittelemää suurikapasiteettista lääkeseulamenetelmää.
– Sekvensointimenetelmillä voidaan tarkasti selvittää taudin syntyyn johtavat mutaatiot sekä poikkeava geenien luenta. Suurikapasiteettisessa lääkeseulamenetelmässä potilaan leukemiasoluja altistetaan yli 500 lääkeaineelle ja näin voidaan arvioida kunkin potilaan tautisolukon yksilöllistä lääkeherkkyyttä, Kontro selventää Helsingin yliopiston tiedotteessa.
Kontro on ollut mukana kehittämässä hematologista biopankkia, jonka näytekokoelmat mahdollistavat hematologisten sairauksien syntymekanismien aiempaa paremman tutkimuksen, mutta myös diagnostiikan ja hoitojen kehittämisen.
– Korkealaatuiset näytteet mahdollistavat kohdennettujen hoitojen kehittämistä, Kontro sanoo.
Väitöstutkimuksessa etsittiin tutkimusmenetelmiä yhdistelemällä yksilöllisiä hoitomuotoja AML-potilaille, joihin solusalpaajahoito ei tehonnut. Selvityksessä oli erityisesti syöpäsoluja ohjelmoidulle solukuolemalle herkistävien BCL2-estäjien vastetta ennakoivia tekijöitä AML-potilailla.
Tutkijat havaitsivat, että HOXA- ja HOXB-geenien ilmentyminen ennusti hoitovastetta, kun taas vähäinen HOX-ilmentyminen ennakoi resistenssiä. Lisäksi mutaatiot geeneissä WT1, IDH1 ja IDH2 ennustivat herkkyyttä BCL2-estäjille.
Tutkimuksessa todennettiin myös STAT5B-mutaatioiden merkitys T-soluisessa akuutissa lymfaattisessa leukemiassa (T-ALL). Tuloksien mukaan mutaatiot johtavat STAT5B-proteiinin aktivoitumiseen ja lisäävän sen kohdegeenien kopioitumista. Näitä mutaatioita löydettiin yli kahdeksalta prosentilta T-ALL-potilaista.
– Osoitimme erilaisten uusien tutkimusmenetelmien yhdistämisen soveltuvan yksilöllisen hoidon suunnitteluun, uusien tautialaryhmien tunnistamiseen sekä hoitovastetta ennakoivien tekijöiden löytämiseen, Kontro summaa.
LL Mika Kontro väitöskirja "Individualizing therapy for acute leukemia" (Akuutin leukemian yksilöllistetty hoito) tarkastetaan perjantaina klo 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Kuva: Fotolia